Kotleciki z cukinii przykuły moją uwagę na jednym z włoskich blogów. Wprowadziłam do przepisu kilka swoich zmian i w tej wersji Wam go prezentuję. Nie ma wątpliwości, że przepis jest praktyczny: pozwala zużyć czerstwy chleb i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wystarczy dokupić dwie cukinie i mamy pyszne danie, delikatne w smaku (dzieci to jedzą!) i jednocześnie sycące.
KOTLECIKI Z CUKINII I CZERSTWEGO CHLEBA
Składniki:
2 średnie cukinie (ok. 500 g)
200 g czerstwego chleba
150 g gotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
garść zielonej cebulki, drobno pokrojonej
1 jajko
1 szkl. mleka
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (najlepiej kokosowy, dostępny np. tutaj)
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na durszlak i solimy. Odstawiamy na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie dobrze odciskamy i przekładamy do miski.
Czerstwy chleb namaczamy w szklance mleka (jeśli płynu będzie za mało, uzupełniamy wodą). Kiedy chleb zmięknie, dobrze odciskamy i również przekładamy do tej samej miski, co cukinię. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mieszanki. Wsypujemy też pokrojoną cebulkę i wbijamy jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (pamiętając o tym, że cukinia była już solona) i dokładnie mieszamy, do uzyskania zwartej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dosypać bułki tartej.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło, choć też dobrze smakują na zimno 🙂
Praktyczny gadżet:
By chleb zachowywał na długo swoją świeżość, przechowuj go w chlebaku i unikaj foliowych woreczków. Ten chlebak “Biedronka” urzekł mnie swoim pięknym, oryginalnym designem. Jego podstawa wykonana jest z naturalnego drewna, a szczelne zamknięcie chroni pieczywo przed wysychaniem. Jest dostępny w różnych wersjach kolorystycznych (fiolet, zieleń), ale soczysta czerwień przemawia do mnie najbardziej 🙂
Chlebak “Biedronka” czerwony można kupić TUTAJ: