To kolorowe i radosne danie przywróci uśmiech na twarzy każdemu smutasowi przy stole 😉
Danie jest bardzo wskazane do ekspozycji na stole w długie i mroźne popołudnia. Ja bardzo lubię wpatrywać się w intensywny kolor papryki, a w szczególności w mix wszystkich kolorów papryk – toż to eksplozja soczystego koloru!
Jest to już ostatni przepis, którym chciałam się z Wami podzielić w ramach wspomnień z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj). Mam nadzieję, że wszystkie zaprezentowane przeze mnie rzymskie przepisy choć odrobinę ubogaciły Waszą znajomość kuchni włoskiej 😉
Zapraszam zatem na pysznego i niezwykle łatwego w przygotowaniu kurczaka:
KURCZAK Z PAPRYKĄ W STYLU ROMAŃSKIM
(przepis dla 4 osób)
Składniki:
1 kg. elementów kurczaka (np. podudzi)
2 ząbki czosnku
3-4 kolorowe papryki
kilka liści laurowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy bod zimną, bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ząbki czosnku (nie obrane) rozgniatamy nadgarstkiem, dociskając do blatu (nie zdejmujemy skórki, gdyż ma ona właściwości odżywcze i antyoksydacyjne) i podsmażamy je na rozgrzanej patelni z porcją oliwy. Po kilku minutach wyjmujemy czosnek z patelni i wkładamy do niej porcje kurczaka. Obsmażamy dokładnie z każdej strony przez około 10-15 minut, często obracając.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na oliwie przez około 5 minut.
Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też liście laurowe. Wsypujemy paprykę i całość zapiekamy w temp. 180 C stopni przez około 30-40 minut.
Można też zamiast zapiekania dusić mięso z papryką na patelni.
Praktyczny gadżet:
Jeśli chcecie szybko usunąć gniazda nasienne z papryki, jednocześnie nie uszkadzając jej w całości, możecie użyć takiego sprytnego wycinaka. Niezwykle pomysłowy gadżet! Drylownicę do papryki marki WMF Profi Plus do kupienia TUTAJ: