Lekkie i puszyste jak omlety i szybkie w przygotowaniu. Mogą być w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej. Tak czy inaczej będą pyszne. Zapraszam Was na placuszki z cukinii, które można podać nawet na śniadanie.

Placki z cukinii to chyba jedna z najbardziej popularnych form podania cukinii w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je w takim samym stylu, jak placki ziemniaczane. Ja pokusiłam się o wersję a’la omlet: w składzie mamy tylko cukinię, jajko i mąkę ( dla bezglutenowców może być np. kukurydziana). Do tego odrobina oleju i gotowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a placki nie ociekają tłuszczem (przypadłość placków ziemniaczanych). Polecam Wam do wypróbowania zwłaszcza w te dni, kiedy brakuje pomysłu, a trzeba coś przygotować na szybko. Będziecie zadowoleni 🙂

Lekkie placki z cukinii

LEKKIE I PUSZYSTE PLACUSZKI Z CUKINII

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej, np. kukurydzianej)
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówkę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na kwadrans. Następnie lekko odciskamy z soku.

Ubijamy jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, aż powstanie piana. Cały czas ubijając, dodajemy żółtka, mąkę i olej.

Tak powstałe ciasto mieszamy delikatnie z cukinią.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce powstałego ciasta. Smażymy beztłuszczowo lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Podajemy na ciepło.

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.