Święta to wspaniały czas, obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste i ciężkostrawne. Po obfitej wigilii rozpoczynamy świętowanie właściwe, czyli bogate w śledzie i wędliny śniadania, a potem suty obiad, koniecznie z wyjątkowym daniem mięsnym w roli głównej. Ja patrzę na święta z perspektywy małych brzuszków, które nie są przygotowane na taką dawkę trudnych potraw do strawienia w tak krótkim odstępie czasu. Chciałabym Wam w najbliższych dniach zaproponować alternatywne dania, które nawiązują do tradycji, są wykwintne ale – co najważniejsze – możemy je bezpiecznie podać dzieciom bez obaw, że wywołają u nich bóle brzucha.
Dziś rozpoczynam od dania obiadowego, które polecam na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Pieczeń rzymska jest niezwykle prostym w przygotowaniu pieczystym, które najczęściej kojarzymy z jajkiem w środku. Ja upiekłam ją jednak z żurawiną zamiast jajka, a wierzch posypałam słonecznikiem. Ziarna tworzą lekko chrupiącą “skórkę”. Słodkawy smak żurawiny w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka jest zachęcający dla dzieci. Co-nieco do chrupania z wierzchu sprawia, że mięso robi się ciekawe i zachęca do degustacji.
Polecam Wam wypróbować ten przepis jeszcze przed Świętami. Jestem przekonana, że wielu z Was sięgnie po niego jeszcze nie raz 🙂
PIECZEŃ RZYMSKA Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej z piersi indyka)
2 łyżki żurawiny
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski, dolewamy wody i wyrabiamy ręką, by uzyskać gładką konsystencję. Dodajemy wszystkie przyprawy i ziarna oprócz słonecznika.
Dno keksówki smarujemy oliwą i posypujemy jedną łyżką słonecznikowych ziaren. Przekładamy mięso, a wierzch posypujemy kolejną łyżką ziaren słonecznika (można dać więcej, według uznania). Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C stopni. Pieczemy około 30-40 minut.
Smakuje podana zarówno na ciepło, jako danie obiadowe jak i na zimno, jako dodatek do wykwintnego śniadania czy kolacji.
[FM_form id=”7″]