Mazurek z powidłami śliwkowymi i bezą zawsze gościł na stole wielkanocnym w moim rodzinnym domu. Dziś nadal go piekę, ale udoskonaliłam nieco przepis. Jest naprawdę pyszny!
Wielkanoc to dla mnie nie tylko jajka, ale też ciasta. Babki i mazurki piekę tylko raz w roku – właśnie na Wielkanoc. Ten mazurek, który dziś chcę Wam polecić, towarzyszy mi w wielkanocnych świętach od najmłodszych lat.
Mazurek wielkanocny
Tradycyjny mazurek wielkanocny wielu osobom kojarzy się z kajmakiem i migdałami na wierzchu. Ja takiego klasycznego, kajmakowego zupełnie nie pamiętam. Nigdy takiego u nas w domu się nie jadło. Za to co roku był obowiązkowo na stole mazurek z powidłami, orzechami włoskimi i bezą. Ta beza nie wyglądała jak taka klasyczna, chrupiąca beza – była raczej konsystencji lekko ciągnącej, takiej bardziej do żucia, niż do chrupania 🙂 Dlatego po latach nieco zmodyfikowałam ten przepis, ponieważ zależało mi na uzyskaniu odpowiedniej chrupkości bezy na wierzchu. Wyszło ciasto pyszne, chrupiące i też dość słodkie, ale co tam! W końcu tylko raz do roku jest Wielkanoc 🙂
[FM_form id=”9″]
MAZUREK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I BEZĄ
Przepis na dużą blachę
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
na bezę:
- 3 białka
- 150 g cukru
dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
- orzechy włoskie (ok. 100 g)
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta: białka oddzielamy od żółtek, żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy, aż powstanie zwarte ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut w lodówce.
W tym czasie ubijamy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dosypywać cukier, łyżka po łyżce. Po wykorzystaniu całego cukru powinna powstać gładka, lśniąca, biała piana z białek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach foremki ( u mnie 36 cm x 24 cm). Foremkę wykładamy papierem, przekładamy do niej ciasto, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 20 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.
Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 C stopni.
Rozsmarowujemy po wierzchu jeszcze gorącego ciasta powidła śliwkowe, następnie układamy orzechy. Na to wszystko kładziemy pianę z białek, rozsmarowując równomiernie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez godzinę, w temperaturze 120 C stopni.
[FM_form id=”3″]