mazurek ze śliwkami i bezą
Ciasta i Ciastka

Mazurek z powidłami śliwkowymi i bezą

Mazurek z powidłami śliwkowymi i bezą zawsze gościł na stole wielkanocnym w moim rodzinnym domu. Dziś nadal go piekę, ale udoskonaliłam nieco przepis. Jest naprawdę pyszny!

Wielkanoc to dla mnie nie tylko jajka, ale też ciasta. Babki i mazurki piekę tylko raz w roku – właśnie na Wielkanoc. Ten mazurek, który dziś chcę Wam polecić, towarzyszy mi w wielkanocnych świętach od najmłodszych lat.

Mazurek wielkanocny

Tradycyjny mazurek wielkanocny wielu osobom kojarzy się z kajmakiem i migdałami na wierzchu. Ja takiego klasycznego, kajmakowego zupełnie nie pamiętam. Nigdy takiego u nas w domu się nie jadło. Za to co roku był obowiązkowo na stole mazurek z powidłami, orzechami włoskimi i bezą. Ta beza nie wyglądała jak taka klasyczna, chrupiąca beza – była raczej konsystencji lekko ciągnącej, takiej bardziej do żucia, niż do chrupania 🙂 Dlatego po latach nieco zmodyfikowałam ten przepis, ponieważ zależało mi na uzyskaniu odpowiedniej chrupkości bezy na wierzchu. Wyszło ciasto pyszne, chrupiące i też dość słodkie, ale co tam! W końcu tylko raz do roku jest Wielkanoc 🙂

[FM_form id=”9″]

mazurek ze śliwkami i bezą

MAZUREK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I BEZĄ

Przepis na dużą blachę

Składniki:

na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka

na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
  • orzechy włoskie (ok. 100 g)

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta: białka oddzielamy od żółtek, żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy, aż powstanie zwarte ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut w lodówce.

W tym czasie ubijamy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dosypywać cukier, łyżka po łyżce. Po wykorzystaniu całego cukru powinna powstać gładka, lśniąca, biała piana z białek.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach foremki ( u mnie 36 cm x 24 cm). Foremkę wykładamy papierem, przekładamy do niej ciasto, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 20 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.

Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 C stopni.

Rozsmarowujemy po wierzchu jeszcze gorącego ciasta powidła śliwkowe, następnie układamy orzechy. Na to wszystko kładziemy pianę z białek, rozsmarowując równomiernie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez godzinę, w temperaturze 120 C stopni.

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]