Dawno już nie było na blogu przepisu na danie, które mogą wykonać dzieci. Czas nadrobić zaległości! Oto urocze “bananowe różyczki” z kajmakiem i budyniem, które zachwycą małych kucharzy i ich podniebienia 🙂
Ten deserek robi się szybko i łatwo, a przy tym jest sporo zabawy. Dzieci uwielbiają mieszanie rękami i dekorowanie, mogą się tutaj wyżyć 🙂 Przepis jest niezwykle prosty: zgniatamy ciasteczka, wykładamy nimi foremki, smarujemy kajmakiem, budyniem i na końcu dekorujemy bitą śmietaną oraz posypujemy kakao. Oczywiście nie obejdzie się bez pomocy mamy w czynnościach takich, jak ubijanie kremówki czy krojenie banana, lecz mimo tego satysfakcja małych kucharzy jest gwarantowana 🙂
Zatem szkoda czasu, bierzmy się do dzieła!
MINI BANOFFEE PIE Z BUDYNIEM
(przepis na 6 porcji)
Składniki :
150 gr ciastek typu digestive (lub podobnych)
80 gr masła
2 niewielkie banany
6 łyżek masy kajmakowej (użyłam gotowej, z puszki)
½ op. budyniu waniliowego
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
1 op. usztywniacza do śmietany
kakao do posypania
Wykonanie:
Ciasteczka rozgniatamy na piasek ( u nas w domu rozgniatanie odbywa się przy pomocy tłuczka do mięsa, którym córka “rozbija” ciastka w misce – uwielbia to robić). Dodajemy miękkie masło i mieszamy z okruszkami ciastek, aby masa była lekko zwarta. Gotową masą ciasteczkową wykładamy foremki do tartaletek i wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Banany kroimy w plasterki.
Przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, używając połowy składników i wsypując połowę proszku z torebki (można też zrobić po prostu cały budyń i użyć połowę porcji). Studzimy.
Wyjmujemy foremki. Na powierzchni masy ciasteczkowej każdej z foremek rozsmarowujemy po łyżce masy kajmakowej (można użyć więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie). Następnie układamy plasterki banana. Potem nakładamy na banany po 1 czubatej łyżce gotowego budyniu, rozsmarowujemy.
Kremówkę ubijamy z usztywniaczem (nie dosładzamy już śmietanki, bo deser sam w sobie jest słodki). Ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na wierzch deserków.
Na koniec posypujemy kakao. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Udanej zabawy w kuchni! 🙂