Kolejny przysmak mojej córki, który wzięłam “na warsztat”: brzoskwiniowa ice tea od dziś pojawia się w naszym domu nie ze sklepowej półki, ale wprost z kuchni.
Czy wiecie o tym, że przez dużą zawartość teiny herbata jest jeszcze bardziej pobudzająca niż kawa? Jeśli więc szukacie alternatywy do tego czarnego napoju, polecam mocny wywar herbaciany, który skutecznie podniesie Wam ciśnienie. Przygotowany w wersji mrożonej potrafi dodatkowo skutecznie ochłodzić i orzeźwić. Dlatego ja w sezonie letnim chętniej od kawy piję właśnie mrożoną herbatę.
W przypadku dzieci jednak nadmiar teiny nie jest wskazany, dlatego przygotowując im taki orzeźwiający napój zaparzmy dużo słabszy wywar, a dodajmy więcej owoców. Odradzam jednak przygotowywanie dzieciom herbatek granulowanych. Zdrowiej będzie zaparzyć klasyczną, ale słabszą herbatę. Można też użyć mieszanki herbaty owocowej (np. takiej).
MROŻONA HERBATA BRZOSKWINIOWA
(przepis na 1 litr)
Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty (ew. 2-3 torebki)
7 brzoskwiń
5 łyżeczek ksylitolu lub brązowego cukru
kostki lodu (dowolna ilość)
1 litr wrzątku
1 szklanka zimnej wody
Wykonanie:
Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 3-4 minuty. Wyjmujemy fusy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pięć brzoskwiń kroimy drobno i wrzucamy do rondelka. Wsypujemy ksylitol/cukier i wlewamy szklankę zimnej wody. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Wlewamy zawartość do herbaty, mieszamy. Następnie przecedzamy herbatę przez sitko.
Pozostałe 2 Brzoskwinie kroimy na plasterki. Część z nich wrzucamy do naczynia z herbatą, a pozostałe rozdzielamy do szklaneczek, w których będziemy podawać napój. Na koniec wrzucamy do herbaty kostki lodu. Dokładnie mieszamy (najlepiej jest wstrząsnąć jak w shakerze, ja używam do tego zakręconej butelki – jak na zdjęciach). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Praktyczny gadżet:
Herbatę liściastą należy odpowiednio przechowywać. Nie najlepszym pomysłem jest przetrzymywanie jej w papierowej torebce czy pudełku, bo straci swoje właściwości smakowe. Osobiście polecam przechowywanie herbat w takich uroczych, szklanych buteleczkach z korkiem.Przeźroczyste pojemniczki wypełnione herbatą, kawą czy przyprawami mogą dodatkowo spełniać funkcję dekoracyjną w kuchni.
Szklane buteleczki z korkiem można kupić TUTAJ: