Przygotować dania bez glutenu, bez cukru i bez laktozy łącznie to naprawdę niełatwa sprawa. Na szczęście udało mi się. Fioletowe pancakes wprowadzą nieco koloru i smaku do Waszej diety “bez”. Jeśli nie jesteście na diecie, to też polecam wypróbować. Czasem warto odpocząć od niektórych składników i przetestować nowe smaki.
Okazało się, że moje najstarsze dziecię musi przejść na dość restrykcyjną dietę: bez cukru, bez glutenu i bez laktozy. Na szczęście tylko na miesiąc, bo już bardzo narzeka i cierpi, że nie może jeść swoich ulubionych dań. Przede mną wyzwanie: jak poprowadzić tą dietę, żeby byłą smaczna? O ile dość często przygotowuję dania z któregoś z tych wariantów “bez”.., to zastosować wszystkie na raz – to dopiero wyzwanie. No i ten smak.. Niełatwo jest się przestawić na nowe. Jednak odpowiednie łączenie składników oraz komponowanie powstałych dań z uzupełniającymi i smakowitymi dodatkami przynosi dobre efekty.
No nic, nie ma co załamywać rąk, trzeba się brać do działania. Na pierwszy rzut wzięłam pancakes.
Bez glutenu i bez laktozy poszło mi w sumie gładko: użyłam mąki ryżowej i mleka ryżowego, bo akurat miałam je pod ręką. Element “bez cukru” jest trudniejszy. W przypadku tych pancakes “bez cukru” oznacza brak dosypanego, białego cukru. Lekka słodycz w takim typowo słodkim daniu, jakim są pancakes, jest przecież wskazana. Dlatego dodałam do ciasta jednego, rozgniecionego banana, który zrobił robotę 😉 Już sam bananowy zapach przywołuje w pamięci smaków i zapachów same pyszne skojarzenia. Fioletowy kolor uzyskałam poprzez dodanie niewielkiej ilości niesłodzonego soku z aronii 100%. Pankejki posmakowały całej naszej rodzinie. Córka zjadła je bez dodatków, reszta otrzymała wersję z polanym sosem malinowym i owocami. Owocowe smaki przecież wspaniale się komponują z każdymi pancakes i w tym wypadku też nie było wyjątku.
Oczywiście, smak pancakes z mąki ryżowej nie jest taki sam, jak z tej tradycyjnej. Ciasto jest bardziej suche. Dlatego jeśli możecie sobie na to pozwolić, koniecznie przygotujcie do nich ciepły sos owocowy: wystarczy podgotować chwilę wybrane owoce (ja użyłam malin) i zmiksować je na gładko. Taki sos zdecydowanie poprawia wygląd i smak całego dania.
Na koniec dodam, że naprawdę nie spodziewałam się, że te pancakes posmakują moim chłopcom. Byłam przekonana, że zje je tylko najstarsza córka, w dodatku tylko dlatego, że nie ma innego wyjścia. Jednak bardzo się pomyliłam, wszyscy jedli z wielką ochotą. Potwierdza to teorię, że nie warto zakładać z góry, że nasze dzieci czegoś nie zjedzą. Czy nie zdarza Ci się mówić: “tego dania nie zrobię, bo moje dzieci tego nie tkną”? Mnie się zdarza, ale ciągle staram się z tym walczyć i na przekór swoim domysłom przygotowuję co rusz nowe, zdawałoby się dziwne dania a potem otwieram oczy ze zdumienia, bo.. jednak jedzą! 😉 Zapraszam Was do podobnych testów, bo serio możecie przeżyć szok i zaskoczenie 😉
BEZGLUTENOWE PANCAKES
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego
1,5 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki niesłodzonego soku z aronii 100%
2 łyżki oleju
1 banan
dodatki:
maliny (świeże lub mrożone)
borówki (ja użyłam liofilizowanych)
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem na papkę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajko, olej i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Następnie wrzucamy bananową papkę i wlewamy sok. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Rozgrzewamy patelnię. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię, smażymy pancakes z dwóch stron.
Do rondelka wrzucamy szklankę malin, dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy około 5 minut, po czym blendujemy na sos.
Podanie: na talerzu układamy pancakes, polewamy sosem i dodajemy owoce. Smacznego 🙂
[FM_form id=”9″]