Nazwa tych białych kuleczek zawsze mnie rozśmieszała. Cieciorka – specjał dla potworka. Musimy być rodzinką niezłych potworków, bo bardzo nam w smak jej smak 🙂
Dzisiaj zaprezentuję pannę cieciorkę w odsłonie indyjskiej. Uważam, że to najbardziej genialna kompozycja przypraw, z jakimi miałam okazję jeść te pyszne groszki.
Koniecznie spróbujcie, długo nie zapomnicie tego smaku.
PIKANTNA CIECIERZYCA Panjabi chana
(dla 2 osób)
Składniki:
300 g ciecierzycy
4 łyzki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki zielonej cebulki dymki, drobno pociętej
2 ząbki czosnku
przyprawy:
po ½ łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, kolendry, kuminu (kminu rzymskiego), pieprzu cayenne, imbiru, soli
Wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). W moździerzu rozgniatamy czosnek wraz z resztą przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem, podsmażamy ok. 3 minuty. Wsypujemy ciecierzycę, mieszamy. Dodajemy koncentrat wraz z sokiem z cytryny. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu kilka minut. Na końcu wsypujemy cebulkę, mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Jai ho! 🙂