Przekąski Przepisy Zdrowy fast food

Panjabi chana, genialna ciecierzyca – jai ho!

Nazwa tych białych kuleczek zawsze mnie rozśmieszała. Cieciorka – specjał dla potworka. Musimy być rodzinką niezłych potworków, bo bardzo nam w smak jej smak 🙂

Dzisiaj zaprezentuję pannę cieciorkę w odsłonie indyjskiej. Uważam, że to najbardziej genialna kompozycja przypraw, z jakimi miałam okazję jeść te pyszne groszki.

IMG_0417

Koniecznie spróbujcie, długo nie zapomnicie tego smaku.

PIKANTNA CIECIERZYCA Panjabi chana

(dla 2 osób)

Składniki:

300 g ciecierzycy

4 łyzki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki  zielonej cebulki dymki, drobno pociętej

2 ząbki czosnku

przyprawy:

po ½ łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, kolendry, kuminu (kminu rzymskiego), pieprzu cayenne, imbiru, soli

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). W moździerzu rozgniatamy czosnek wraz z resztą przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem, podsmażamy ok. 3 minuty. Wsypujemy ciecierzycę, mieszamy. Dodajemy koncentrat wraz z sokiem z cytryny. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu kilka minut. Na końcu wsypujemy cebulkę, mieszamy. Podajemy z pieczywem.

IMG_0402

Jai ho! 🙂

IMG_0408

[instagram-feed]