Nuggetsy z kurczaka w wersji pieczonej to zdrowsza alternatywa do popularnych, smażonych kawałków kurczaka w chrupiącej panierce. Poniżej znajdziesz przepis, jak zrobić tą uwielbianą przez dzieci przekąskę.
Chrupiące przekąski to coś, co dzieci bardzo lubią. Czy jednak tylko dzieci? Myślę, że wiele osób spośród nas, dorosłych również chętniej sięga po to, co chrupiące 🙂 Dlatego chcę Wam w tym wpisie przedstawić prosty pomysł na podanie kurczaka. Będą to kawałeczki mięsa, pokryte chrupiącą panierką. Jednak nie będzie to danie smażone, ale pieczone. Dzięki temu zyskuje na lekkości i jest mniej kaloryczne. Nuggetsy z kurczaka polecam wszelkim amatorom tradycyjnych kotletów, które smaży się na tłuszczu. Jeśli zależy Wam na tym, by jeść zdrowiej i mniej tłusto, przerzućcie się z kotletów na pieczone nuggetsy! 🙂
Nuggetsy – jak zrobić pyszną przekąskę
Domowe nuggetsy przygotowuje się banalnie prosto: wystarczy pokroić pierś z kurczaka lub z indyka na małe kawałki, a następnie obtoczyć w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Dlatego do przygotowania nuggetsów często zapraszam dzieci, bo nawet one są w stanie poradzić sobie z takim prostym przepisem. Na Instagramie możecie obejrzeć filmik, jak przygotowuję nuggetsy z moim synem – link tutaj.
[FM_form id=”3″]
Jeśli ograniczasz mięso, to być może zainteresuje Cię przepis na nuggetsy wersji wegetariańskiej. Bardzo smaczne są na przykład nuggetsy z kalafiora.
Poniżej znajdziesz przepis na nuggetsy z kurczaka.
EKSPRESOWE NUGGETSY Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka (można też użyć z indyka)
- ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
Płatki kukurydziane zgniatamy na drobne kawałki (można to zrobić po prostu dłońmi lub przy użyciu malaksera).
Paprykę i sól mieszamy w miseczce, następnie posypujemy mięso i mieszamy, by dokładnie się pokryło przyprawami.
Jajka wbijamy do miseczki i skłócamy rózgą lub widelcem. Panierujemy mięso w jajku, a następnie w płatkach.
Formę do pieczenia smarujemy olejem. Układamy opanierowane kawałki kurczaka, obok siebie.
Piekarnik nagrzewamy do 200C stopni. Wkładamy foremkę z nuggetsami i pieczemy przez 15 minut. W trakcie pieczenia można raz obrócić mięso.
Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂
[FM_form id=”3″]