Tegoroczne pierniczenie czas zacząć! 😉 Przygotowałam dla Was przepis na pierniczki dla alergików: z użyciem mąk bezglutenowych oraz bez dodatku jajek. Są bardzo smaczne, więc alergicy – do dzieła! 🙂

Wczoraj w naszym domu rozpoczęliśmy sezon pierniczkowy. Dzieci z radością wzięły się za wycinanie kształtów, a ja w tym czasie opracowałam przepis na ciasto na pierniczki, które nie zawiera glutenu i jajek. Okazało się, że pierniczki wyszły wyśmienicie i po wypieku dzieci chętniej sięgały właśnie po te bezglutenowe, niż po te z tradycyjnego ciasta.

Do ciasta użyłam mąk: gryczanej, kukurydzianej i ziemniaczanej, zaś zamiast jajka posłużyłam się siemieniem lnianym i.. bananem. Tak, to mało oczywisty dodatek do pierniczków, jednak dzięki tym wszystkim składnikom pierniczki są w miarę miękkie. Nie są aż tak pulchniutkie i mięciutkie jak np. Pierniczki Katarzynki, to jednak z pewnością nie połamiecie sobie na nich zębów 😉

By zachować miękkość pierniczków, trzeba odpowiednio szybko wyjąć je z piekarnika, a potem, po przestudzeniu od razu zamknąć w szczelnym pojemniku.

Po upieczeniu pierniczki można ozdobić w dowolny sposób lub pozostawić takie, jakie są. Mnie takie właśnie podobają się najbardziej 🙂 Zatem zapraszam po przepis na udane, bezglutenowe pierniczki.

Pierniczki bez glutenu i bez jajek

PIERNICZKI BEZ GLUTENU I BEZ JAJEK

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 120 g masła
  • 1 dojrzały banan
  • 1 kopiata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Siemię lniane wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 1/3 szklanki) i intensywnie mieszamy, aż zrobi się gęsty „kisiel”.

Banana rozgniatamy widelcem na papkę.

Do miski wsypujemy wszystkie mąki, przyprawę do piernika oraz sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy: banana, siemię lniane, masło i miód. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, aż powstanie ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, by ciasto zrobiło się zwarte.

Deskę lub blat posypujemy cienko mąką gryczaną. Odrywamy kawałek ciasta i tylko odrobinę rozwakłowujemy. Pierniczki powinny być raczej grubsze. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C stopni przez 10 minut – max. 12 minut, aż pierniczki lekko się zrumienią. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Powodzenia i na zdrowie! 🙂

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.