Sałatki Warzywa zamiast mięsa

Sałatka gyros bez mięsa

Słynna imprezowa sałatka gyros wcale nie musi bazować na mięsie! Przedstawiam Ci dzisiaj pomysł na to, jak zrobić ją pysznie w opcji wegetariańskiej.

Sałatka gyros to obecnie jedna z najpopularniejszych sałatek, niemal na każdej domówce możesz ją znaleźć na stole 🙂 Nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jednak starasz się unikać mięsa w swojej diecie lub jeść go po prostu mniej, pokażę Ci, jak przyrządzić sałatkę gyros w opcji wegetariańskiej.

W tym przepisie zamiast mięsa używam boczniaków. Sprawdzają się wyśmienicie!

Boczniaki możesz dostać w niemal każdym supermarkecie czy warzywniaku. Te niepozorne grzyby mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Ja cenię je zwłaszcza za jedną fantastyczną cechę: mianowicie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi (czyli dokładnie odwrotnie do mięsa). W dodatku odpowiednio przyrządzone smakują wyśmienicie. Amatorzy smaku mięsa nie będą zawiedzeni!

Boczniaki wystarczy pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros, a następnie podsmażyć. Ot i klucz do sukcesu 😉

Sałatkę gyros przygotowuję również z nieco lżejszym sosem. W klasycznej wersji sosem jest czysty majonez. Ja przygotowuję ją jedynie z dodatkiem majonezu, a bazuję na jogurcie naturalnym. W skład wchodzą też: śmietana, musztarda i sos sojowy.

Na koniec ciekawostka: czy wiecie, że w sklepach można dostać kapustę pekińską w wersji fioletowej? 🙂 Mnie udało się taką właśnie kupić i takiej użyłam w tym przepisie. Jednak z powodzeniem można wykorzystać również tę klasyczną, zieloną wersję.

Zatem, nie przedłużając, poniżej przedstawiam przepis na wegetariańską wersję sałatki gyros. Przepis ten jest może mniej dla dzieci, a bardziej dla rodziców i ich gości, ale w końcu o nas też musimy zadbać, prawda? 😉 Na zdrowie, moi Drodzy!

SAŁATKA GYROS BEZ MIĘSA, Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

warzywa:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej ( u mnie w wersji fioletowej)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 6-8 ogórków konserwowych (ok. 600 g)
  • 1 puszka kukurydzy

boczniaki:

  • 500 g boczniaków
  • 4 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany (np. 12%)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

oraz:

  • 2-3 łyżki ketchupu

Wykonanie:

Cebulę, ogórki, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Kapustę siekamy w piórka.

Boczniaki drobno kroimy, przesypujemy do miski. Doprawiamy przyprawą oraz sosem sojowym, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy boczniaki. Podsmażamy przez około 5 minut, do miękkości. Po usmażeniu studzimy.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy łyżką lub rózgą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Układamy sałatkę:

  1. Na dno wysokiej, szklanej miski wkładamy boczniaki.
  2. Na wierzchu kładziemy posiekaną w kostkę cebulę
  3. Cebulę przykrywamy warstwą ketchupu, rozsmarowując go równomiernie po powierzchni.
  4. Następnie kładziemy pokrojone ogórki/ korniszony.
  5. Kolejna warstwa to kukurydza.
  6. W tym momencie wlewamy sos, równomiernie rozsmarowując.
  7. Na sos kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Ostatnia warstwa to posiekana w piórka kapusta pekińska.

[FM_form id=”8″]