Placuszki owsiane z truskawkami i żurawiną to pomysł na pyszne śniadanie dla małych i dużych księżniczek.. i książąt oczywiście też 😉
Truskawki jemy zarówno latem, jak i zimą (staram się je mieć zawsze w zamrażarce). Jemy truskawki w różnych konfiguracjach i daniach, dużo eksperymentuję.
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te placuszki, dzieci zachwyciły się tym nieco innym smakiem truskawek. Placuszki zostały wymiecione do cna, z żądaniem kolejnych dokładek. Dlatego polecam je każdemu, kto ma ochotę na truskawki w nieco innym wydaniu.
PLACUSZKI OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
1 szklanka kefiru
1 jajko
1/2 szklanki mąki
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki ksylitolu (ew. cukru)
300 g truskawek
2 łyżki żurawiny suszonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Wlewamy kefir o miski. Wbijamy jajko, dodajemy sól i ksylitol, wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie, aż znikną wszystkie grudki. Następnie wsypujemy płatki i żurawinę. Truskawki kroimy na ćwiartki i dodajemy na końcu, delikatnie mieszając. Z gotowej masy smażymy placki na niewielkiej ilości oleju, odwracając kilkukrotnie w trakcie smażenia. Podajemy na ciepło.
[FM_form id=”3″]