Chcesz ugotować coś zdrowego i lekkiego, ale nie masz czasu ani głowy do wymyślania fikuśnych dań? Oto nadchodzę z bardzo prostym pomysłem na sos wegański, który pasuje zarówno do makaronu, jak i do ryżu.
Z pewnością masz takie dni, gdy nie masz ani czasu, ani ochoty na to, by myśleć o gotowaniu. Najchętniej zrobiłabyś coś na szybko, w 15 minut i temat z głowy. Ja też tak mam. Nieraz brakuje mi energii i zwyczajnie nie mam siły na tworzenie. Wtedy dobrze jest mieć pod ręką przepisy takie, jak ten. Czas wykonania to właśnie jakiś kwadrans, a powstałe danie jest lekkie, zdrowe i smakuje nawet dzieciom – co jak wiadomo, jest zawsze dużym osiągnięciem 😉
Niedawno pisałam o słodkiej i soczystej przekąsce, bardzo lubianej przez dzieci, którą jest groszek cukrowy. Idąc tym tropem, polecam też przetestować zielony groszek, ale ten mrożony. Świeżo rozmrożony groszek smakuje o niebo lepiej, niż ten z puszki i to właśnie zielone groszki mój najmłodszy synek wyjadał w pierwszej kolejności z poniższego dania.
Zapraszam zatem na szybkie i pyszne danie, które właśnie dzięki zielonemu groszkowi zyskało swoją nazwę 😉 Możesz podać je zarówno z makaronem, jak i ryżem – ja ugotowałam ryż curry, ale oczywiście może być też klasyczny, biały ryż. Część naszej rodziny woli makaron, a część ryż. Ja nie mam z tym problemu by ugotować trochę tego i tego. Ważne, by każdemu smakowało.
SOS WEGAŃSKI “ZIELONE GROSZKI”
Składniki:
4 pieczarki
1 cukinia
1 szklanka mrożonego groszku
1 puszka mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
sól do smaku
oliwa
Wykonanie:
Pieczarki i cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Podsmażamy kilka minut na patelni, na oliwie. Dodajemy mrożony groszek, mieszamy. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą. Dusimy pod przykryciem około 6-8 minut, raz po raz mieszając. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
Gotowy sos podajemy z ryżem lub makaronem.
[FM_form id=”3″]
[instagram-feed]