W taką pogodę nie chce się jeść ciężkich dań. Bez zbędnych wstępów zapraszam Was dzisiaj na danie lekkie i zarazem sycące, pyszne i odświeżające 🙂 Danie to szczególnie polecam do wspólnego gotowania z dziećmi. Przy produkcji makaronu jest sporo zabawy, a przy stole więcej chęci do jedzenia. To nasz obiadowy hit lata.
DOMOWY MAKARON Z PIECZONYMI JABŁKAMI
Składniki:
na makaron:
4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 kubka wody przegotowanej
oraz:
3 jabłka
2 łyżki wiórków kokosowych
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
kilka liści świeżej mięty
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy przez minimum 5 minut, aż będzie zwarte i elastyczne, przy czym dość twarde. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy bardzo cienko. Zwykłym nożem lub przy pomocy radełka kroimy ciasto na grube paski, a następnie dzielimy je na prostokąty. Każdy prostokąt sklejamy w środku, łapiąc górny i dolny brzeg. W ten sposób tworzymy kokardki z całej reszty ciasta.
Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oliwy. Gotowe kokardki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez maksymalnie 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do przestudzenia.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy cynamonem i wiórkami kokosowymi. Można też posypać cukrem, ale niekoniecznie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Nakładamy do miseczek porcję makaronu, dodajemy kilka upieczonych jabłek, polewamy roztopionym masłem. Można ozdobić liśćmi świeżej mięty.
Zobaczcie, jak moje dzieci robiły makaron na sałatkę dla Babci i Dziadka: