Kasza i ryż Zapiekanki

Riso al forno – prosta zapiekanka z ryżem

Ta prosta zapiekanka ma we Włoszech wielbicieli od pokoleń. Jeśli Twoje dzieci lubią zupę pomidorową z ryżem, to Riso al forno z pewnością Wam posmakuje 🙂

Zapiekanka z ryżem Riso al forno nie wymaga długiego stania przy kuchni. Jest to prosty przepis, którego dominującym smakiem jest sos pomidorowy. Jeśli jesteś wielbicielką śródziemnomorskich smaków, to jest duża szansa, że zapiekanka ta wpisze się w Twoje domowe menu na dłużej.

Klasyczne “Riso al forno” to typ zapiekanki z ryżem i warzywami. Przygotowuje się ją z: cebulki, ryżu, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. Ja wzbogaciłam mój przepis o startą marchewkę i pietruszkę, chcąc nasycić ją warzywami jeszcze bardziej. Możesz jednak te warzywa pominąć, jeśli chcesz przygotować “klasykę gatunku”.

zapiekanka z ryżem
Riso al forno – przepis

RISO AL FORNO – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z RYŻEM

Składniki:

  • 300 g ryżu (ja używam basmati lub jaśminowego)
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub 5-6 listków świeżej)
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 200 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebulki, chwilkę podsmażamy (2-3 minuty). Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy przyprawy: bazylię, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem 15 minut, często mieszając.

Pod koniec gotowania wsypujemy ryż i gotujemy następne 5 minut, intensywnie mieszając. Zdejmujemy z palnika.

Mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy do ryżu. Dodajemy połowę porcji parmezanu. Mieszamy, a następnie przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni (grzanie od dołu) przez 20 minut, a następnie podpiekamy jeszcze z góry przez 10 minut (grzanie z góry). Gotowe!

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe