Ta prosta zapiekanka ma we Włoszech wielbicieli od pokoleń. Jeśli Twoje dzieci lubią zupę pomidorową z ryżem, to Riso al forno z pewnością przypadnie im do gustu 🙂

Zapiekanka z ryżem Riso al forno nie wymaga długiego stania przy kuchni. Jest to prosty przepis, jak to w kuchni włoskiej. Jeśli jesteś wielbicielką śródziemnomorskich smaków, to jest duża szansa, że zapiekanka ta wpisze się w Twoje domowe menu na dłużej 🙂

Klasyczne Riso al forno przygotowuje się z cebulki, ryżu, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. Ja wzbogaciłam mój przepis o startą marchewkę i pietruszkę, chcąc nasycić ją warzywami jeszcze bardziej. Możesz jednak te warzywa pominąć, jeśli chcesz przygotować „klasykę gatunku”.

Zapraszam Cię po przepis:

Riso al forno – przepis

RISO AL FORNO – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z RYŻEM

Składniki:

  • 300 g ryżu (ja używam basmati lub jaśminowego)
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub 5-6 listków świeżej)
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 200 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebulki, chwilkę podsmażamy (2-3 minuty). Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy przyprawy: bazylię, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem 15 minut, często mieszając.

Pod koniec gotowania wsypujemy ryż i gotujemy następne 5 minut, intensywnie mieszając. Zdejmujemy z palnika.

Mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy do ryżu. Dodajemy połowę porcji parmezanu. Mieszamy, a następnie przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni (grzanie od dołu) przez 20 minut, a następnie podpiekamy jeszcze z góry przez 10 minut (grzanie z góry). Gotowe!