Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki “prześladowały” mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Czy wy też pieczecie takie rogaliki? Ich smak zna każdy z nas, choć nie każdy umie je upiec. Poniżej opisuję dokładnie, jak ja robiłam ten wypiek, być może komuś z Was przyda się.
Tymczasem pozdrawiam Was serdecznie i lecę delektować się tym cudownie dłuugim weekendem, z pierwszym śniegiem za oknami i ciepłym słońcem. Spacer w takich okolicznościach przyrody to czysta przyjemność, zwłaszcza, gdy po powrocie czeka na nas kubek kawy i pyszny rogalik do schrupania. Miłego dnia, kochani! Coś mi mówi, że to będzie dobry dzień! 🙂
KRUCHE ROGALIKI Z SEREM I KAJMAKIEM
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
kostka masła (200 g)
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe cukru pudru
4-5 łyżek stołowych wody
nadzienie:
3 łyżki twarogu sernikowego
3 łyżki masy kajmakowej, np. gotowej z puszki
Wykonanie:
- Zagniatamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
- Wyjmujemy ciasto i dzielimy na ok. 4-5 części.
- Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy na cztery trójkąty, nacinając okrąg na krzyż.
- Przy podstawie każdego trójkąta (najdłuższa część) układamy nadzienie: pół łyżeczki sera i obok pół łyżeczki masy kajmakowej.
- Zawijamy delikatnie, rolując trójkąt od najdłuższego boku w kierunku szpica.
- Zlepiamy końcówki, by nadzienie nie wypływało i na końcu zaginamy rogi (te właśnie zlepione końcówki) do środka, sklejając je ze sobą, by powstał zgrabny, półokrągły rogalik.
- Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez ok. 25 minut, do zrumienienia.
Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem (będzie przyjemniej oblizywać palce ;>).
Inne ciekawe przepisy możecie znaleźć w serwisie KobiecePorady.pl