To jeden z moich ulubionych serników. Swój nietypowy, lekko różowy kolor sernik zawdzięcza budyniowi malinowemu, który jest jednym z głównych składników ciasta. Ten lekki, pyszny i efektowny sernik dedykuję szczególnie wszystkim paniom na babskie imprezy 🙂
RÓŻOWY SERNIK Z BUDYNIEM
(przepis na tortownicę 26 cm)
Składniki:
spód:
1 opakowanie ciastek zbożowych (ok. 200 g)
100 gr miękkiego masła
masa serowa:
1 kg twarogu na sernik
100 g miękkiego masła
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
1 op. budyniu malinowego
polewa z białej czekolady:
50 g białej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy na piasek, mieszamy z masłem i wysypujemy do wyłożonej papierem formy, uklepujemy lekko i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem i masłem. Wsypujemy proszek budyniowy i ser. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając masę łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w temp. 160 C stopni przez godzinę.
Po upieczeniu studzimy. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką masła w kąpieli wodnej (będzie bardzo gęsta). Do jeszcze ciepłej masy czekoladowej dodajemy łyżkę jogurtu i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy (ja potrzebowałam niewielkiej ilości polewy, ale jak ktoś lubi dużo, to oczywiście składniki można podwoić).
Wystudzony sernik oblewamy polewą, można dodać ozdoby cukrowe (u nas – kwiatki z masy cukrowej).