Już miało być ciepło..już słońce pokazało swoją – cokolwiek jeszcze bladą – twarz, już grube kurtki wrzucone w odmęty głębokiej szafy, aż tu nagle..Dawaj, z powrotem wyciągamy kombinezony! Chowamy rower, woskujemy narty! Zima wróciła, hurra..tak dawno jej nie było..
Moja dusza się nie rusza, bo zamarzła.
Powiało chłodem i głodem. Zapiekanko warzywna, rozpal mnie!
Wlej w ciało wraz z ciepłem nadzieję, niech ślina mi w gębie stopnieje, rozżarz, rozżarz mnie! (…) Chcę mieć gorączkę! Mam zimną rączkę!
Kabaret Po Żarcie, “Ogrzej mnie” – posłuchaj
Głos mi się trzęsie, kiedy śpiewam, a wszyscy myślą, że tak trzeba..
ZAPIEKANKA WARZYWNA Z PARMEZANEM I MOZZARELLĄ
(przepis dla 3-4 osób:)
Składniki:
4 ziemniaki
1 papryka czerwona
2 cukinie
2 pomidory
3 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
garść świeżej bazylii
200 g parmezanu pokrojonego w kostkę
100 g tartego parmezanu
1 kulka (ok. 125 gr) sera mozzarella
ok. 80-100 ml oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i cukinię kroimy na plasterki, paprykę i pomidory – w kostkę. Czosnek drobno siekamy (nie przeciskamy przez praskę). Mozzarellę kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy posiekane zioła, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy parmezan w kostkach i mozzarellę, mieszamy.
Na koniec wszystko posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na ok. 1,5 h. Warzywa powinny być lekko chrupkie.
Praktyczny gadżet:
Zapiekanka podana na stół może być niezwykle efektowna, jeśli podamy ją w eleganckim naczyniu do zapiekania. Naczynie z żaroodpornej ceramiki marki Peterhof można kupić TUTAJ: