Ryba po grecku to danie, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. W mojej rodzinie nie przygotowywało się ryby w ten sposób. Przepis na najlepszą rybę po grecku zdradziła mi kiedyś moja teściowa i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić.
Ryba po grecku to potrawa, której nie znajdziemy na greckich stołach. Potrawa ta zakorzeniła się na dobre w polskiej kuchni, a jej nazwa nawiązuje do lekkich dań rybnych śródziemnomorskich. Jednak z samą Grecją ma niewiele wspólnego. Nie zmienia to faktu, że jest to potrawa niezwykle smaczna, lekka i zdrowa, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego jadłospisu.
Po raz pierwszy zetknęłam się z rybą po grecku już jako dorosła kobieta, gdy byłam gościem na świętach w domu rodzinnym mojego przyszłego męża. Moja teściowa przygotowywała rybę po grecku w sposób mistrzowski, a jednocześnie prosty i nie zajmujący zbyt wiele czasu. Szybko nauczyłam się od niej, jak robić to danie, które tak smakowało całej mojej rodzinie, że później także moja mama i siostra wprowadziły rybę po grecku do swojej codziennej diety.
Teraz chcę się podzielić z Wami tym przepisem na rybę po grecku, byście i Wy mogli przygotować to proste i pyszne danie rybne.
Jak zrobić rybę po grecku?
Do przygotowania ryby po grecku można użyć filetów dowolnej białej ryby. Najlepiej jednak sprawdza się dorsz, mintaj oraz sandacz. Jeśli będziemy korzystać z ryby mrożonej, trzeba ją wcześniej rozmrozić. Dobrze jest przed przygotowaniem filety oczyścić z ości, bo zwiększy to komfort jedzenia potrawy. Rybę dzielimy na 3-4 cm kawałki i smażymy na patelni. Osobno przygotowujemy sos z warzyw, a na końcu mieszamy ze sobą rybę oraz warzywa. Niektórzy układają rybę na wierzchu warzyw, ja jednak lubię ją wymieszać. Wówczas ryba nasiąka aromatem warzyw i jest jeszcze pyszniejsza.
[FM_form id=”3″]
Moja teściowa podawała rybę po grecku z ugotowanymi ziemniakami. Jednak można ją podać na stół również saute, czyli bez dodatków, lub z chlebem.
Ryba po grecku – przepis teściowej
Składniki:
- 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- 1 cebula
- słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g)
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól
- ok 400 ml wody
Wykonanie:
Filety ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 4-5 cm kawałki. Solimy i posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dwóch stron przez 3-4 minuty, aż ryba się usmaży. Gotowe kawałki ryby przekładamy do salaterki.
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy warzywa pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy koncentrat lub sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Sos warzywny przekładamy do salaterki, przykrywając rybę. Delikatnie mieszamy i gotowe! 🙂
[FM_form id=”3″]