Przepisy Sałatki

Sałatka cobb – układana

Sałatka Cobb to amerykański przysmak, który zawiera nie tylko chrupiące warzywa, ale też mięso. Tradycyjnym składnikiem jest też ser pleśniowy, który ja jednak pominęłam, ponieważ chciałam przygotować sałatkę w wersji bez laktozy. Wyszło pysznie, nawet bez sera!

Sałatka Cobb powstała w USA w latach 30-tych w Hollywood, jest rodzajem układanej sałatki. Oznacza to, że wszystkie składniki są pokrojone i ułożone obok siebie na talerzu, nie są wymieszane. Łączy je sos vinegret, z którym podaje się sałatkę. Z tego właśnie względu to danie jest bardzo dobre dla dzieci, które nie lubią sałatek. Z takiego półmiska można sobie nałożyć to, na co ma się ochotę – nie trzeba nakładać każdego składnika. Jednak kolorowy talerz pełen różnorodnych smakołyków jest na tyle atrakcyjny dla oka, że może skłonić dzieci do spróbowania produktu, który wcześniej uchodził w ich oczach za niesmaczny. Jednak warto pamiętać, że inicjatywa spróbowania musi wyjść właśnie od dziecka, bez przymusu i presji.

Z uwagi na zawartość mięsa, sałatka ta z powodzeniem może być podana jako danie obiadowe. Ja w swoim przepisie pominęłam ser pleśniowy, ponieważ zależało mi na tym, by była ona bez laktozy. Zamiast mięsa z kurczaka użyłam piersi z indyka. Smakuje równie dobrze, co w wersji tradycyjnej. Gorąco Wam polecam Sałatkę Cobb jako urozmaicenie obiadu lub kolacji. Jest też świetna na wszelkiego rodzaju domowe imprezy.

[FM_form id=”8″]

Na moim blogu znajdziesz też przepis na sałatkę układaną w wersji bez mięsa, ale z tuńczykiem – jest to Sałatka Nicejska.

Sałatka Cobb

SAŁATKA COBB – PRZEPIS W WERSJI BEZ LAKTOZY

Składniki:

  • 1 główka ulubionej sałaty: rzymskiej, masłowej, lodowej..
  • 1 awokado
  • 5-6 cieniutkich plastrów boczku
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 1 mała, czerwona cebula (można zastąpić szczypiorkiem)
  • 300 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

na sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju (użyłam lnianego, można jednak użyć z oliwy z oliwek lub innego do sałatek)

Wykonanie:

Pierś z kurczaka lub indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry. W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z 1/2 cytryny razem z olejem, solą (daję 1/2 łyżeczki), kminkiem, oregano i szczyptą pieprzu. Nacieramy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie smażymy na suchej patelni przez ok. 5 minut, obracając. Odkładamy na talerz i po wystudzeniu kroimy w paski.

Liście sałaty myjemy i osuszamy. Układamy na półmisku, rwąc je na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na suchej patelni, obracając raz po raz, tak by powstały chrupiące kawałki. Po upieczeniu kroimy w kostkę.

Wydrążamy łyżką miąższ z awokado, kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulę lub szczypiorek drobno siekamy.

Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki rózgą, aż połączą się w jednolity płyn.

Na liściach sałaty układamy kolejno: jajko, awokado, pomidorki, paski mięsa, cebulę i boczek. Całość polewamy sosem.

Smacznego 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]