Przepisy Sałatki

Sałatka z awokado i jajkiem

Jeśli znudziły Ci się klasyczne sałatki, gdzie główną rolę gra majonez i szukasz lżejszej i zdrowszej alternatywy, mam dla Ciebie pyszny przepis na sałatkę z awokado i jajkiem. Spróbuj, a może – tak jak ja – pokochasz to połączenie smaków i sałatka ta wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu. W poniższym wpisie znajdziesz też pomysły na najsmaczniejsze przepisy z tym zielonym owocem w roli głównej.

Awokado to owoc, który ma tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości awokado (jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) , jednak nie każdy lubi konsystencję i smak tego owocu. Wielu zniechęca jego mdły, oleisty posmak. Wielbiciele awokado uważają tę cechę za pozytywną, ponieważ pozwala ona na różnorakie wykorzystanie awokado w kuchni. Ten nie narzucający się smak stanowi wspaniałe uzupełnienie do bardziej wyrazistych.

Pomidorki koktajlowe, szynka prosciutto i inne udane duety z awokado

Warto jeść awokado, ponieważ daje ogrom możliwości komponowania smaków: zarówno na słono, jak i na słodko.

Gdy chcesz przygotować pastę na słodko dla dzieci, wypróbuj połączenie kremowego awokado z kakao i miodem – wówczas powstanie krem czekoladowy, który możemy dowolnie wzbogacać – tak, jak w tym przepisie.

Trafionym połączeniem jest awokado i jajka ugotowane na twardo – tym właśnie przypadkiem zajmę się w poniższym przepisie. Ciekawie smakuje też sałatka z jajkami przepiórczymi. Jeśli lubisz połączenie jajka z tuńczykiem, to zapewniam Cię, że do tego zestawu bardzo dobrze pasuje właśnie awokado – czy to na kanapce, czy w sałatce. Nie lubisz lub nie możesz jeść jajek? Nie martw się, tuńczyk z awokado to również bardzo udany duet pod względem smaku.

Gdy planujesz zaprzyjaźnić się ze smakiem awokado, proponuję przygotować sałatkę z produktami, które lubisz na codzień. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, sałatka z rukolą czy sałatka fit z tuńczykiem tylko zyskają na głębi smaku, gdy dodasz do nich odrobinę zielonego miąższu. Dzięki awokado sałatka zyska też na wartości odżywczej. Jeśli lubisz wędliny, to powinna Ci posmakować sałatka z szynką i awokado. Najbardziej będzie pasować tutaj szynka prosciutto. Jeśli szukasz pomysłu na sycące dane bez mięsa, być może posmakuje Ci sałatka z serem halloumi. Połączenie awokado z tego typu serem, zwłaszcza grillowanym, jest kolejnym udanym duetem smakowym.

To najciekawsze polecane przepisy z awokado.

Na moim blogu jest już przepis na pastę z awokado z dodatkiem jajka, teraz przyszedł czas na sałatkę. Oprócz awokado w mojej sałatce znalazły się też: delikatne jajko, soczyste jabłko i ogórek kiszony – wnoszą kwaśny smak, do tego czerwona cebula i czosnek – zaostrzają, ale nie bardzo intensywnie. Orzeźwienia dodaje posiekana natka pietruszki, a wszystkie smaki łączy kremowy jogurt naturalny.

Jak przygotować sałatkę z awokado?

Zacznij od wyboru odpowiedniego owocu (tak, to jest owoc!). Dojrzałe awokado poznasz po tym, że jest miękkie w dotyku. Im bardziej miękkie, tym lepiej nada się do np. pasty. Musisz jednak uważać i omijać owoce z ciemnymi plamami – są najprawdopodobniej już przejrzałe i ciemne w środku. Ja najcześciej wybieram awokado odmiany Hass – z resztą jest to najpopularniejsza odmiana w naszych sklepach. Ma delikatny, maślany smak. Możesz też spotkać się z awokado odmiany Fuerte – też czasem po nie sięgam, jak tylko uda mi się spotkać w sklepie. Ma bardziej kulisty kształt i jest większe niż typowe, “gruszkowe” awokado Hass.

Do sałatki awokado kroimy w kostkę, dlatego też nie może być zbyt miękkie czy wręcz rozpadające się. Jeśli w przepisie podano, że trzeba użyć pół awokado, nie martw się! Podziel owoc na pół i tę połówkę, której nie użyjesz, zachowaj razem z pestką. Skrop awokado sokiem z cytryny i schowaj do lodówki.

Gdy pokroisz awokado lub rozgnieciesz na pastę, zawsze pamiętaj, by dodać odrobinę soku z cytryny – dzięki temu miąższ nie poczernieje, tylko zachowa swój zielony kolor.

Dzięki awokado sałatka nabierze lekko kremowej konsystencji i będzie zdrowym i smacznym tłem do wiodących, wyrazistych smaków pozostałych składników, które znajdą się w miseczce. Możesz też mieć pewność, że z tak wartościowym dodatkiem to będzie odżywcza i zdrowa sałatka.

Sałatka z awokado i jajkiem

SAŁATKA Z JAJKIEM I AWOKADO

Sałatka z awokado i jajkem bardzo dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, jak również na domowych imprezach czy po prostu jako lekka sałatka na kolację. Zachęcam Was do wypróbowania tej witaminowej i odżywczej fuzji smaków. Przyrządzenie sałatki z awokado i jajkiem jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane, twarde jajka obierz i pokrój w grubą kostkę.

Ułóż jajko pokrojone w misce. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny i dodaj do jajek.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Włóż do osobnej miski, zalej octem, dosyp 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj jogurt i dokładnie mieszamy. Jeśli preferujesz majonez, możesz zastąpić nim jogurt.

Jabłko (ze skórką) oraz ogórka kiszonego pokrój w grubą kostkę, posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz (jeśli nie lubisz ogórków kiszonych, sprawdzi się tutaj również zielony ogórek). Wszystko wymieszaj.

Wlej sos jogurtowy z cebulą. Pomieszaj, aż składniki się połączą. Smacznego!

[instagram-feed]