Jeśli znudziły Ci się klasyczne sałatki majonezowe i szukasz lżejszej i zdrowszej alternatywy, mam dla Ciebie pyszny przepis na sałatkę z awokado i jajkiem. Spróbuj, a może – tak jak ja – pokochasz to połączenie smaków i sałatka ta wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu.
Awokado to owoc, który ma tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości awokado (jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) , jednak nie każdy lubi konsystencję i smak tego owocu. Wielu zniechęca jego mdły, oleisty posmak. Wielbiciele awokado uważają tę cechę za pozytywną, ponieważ pozwala ona na różnorakie wykorzystanie awokado w kuchni. Ten nie narzucający się smak stanowi wspaniałe uzupełnienie do bardziej wyrazistych.
Warto wspomnieć o kilku wspaniałych duetach smakowych z awokado: na przykład w połączeniu z kakao powstanie krem czekoladowy, który możemy dowolnie wzbogacać – tak, jak w tym przepisie. Innym udanym zestawieniem jest awokado i jajko – tym właśnie przypadkiem zajmę się w poniższym przepisie.
Na moim blogu jest już przepis na pastę z awokado z dodatkiem jajka, teraz przyszedł czas na sałatkę. Oprócz gotowanego jajka w mojej sałatce znalazły się też: soczyste jabłko i ogórek kiszony – wnoszą kwaśny smak, do tego czerwona cebula i czosnek – zaostrzają, ale nie bardzo intensywnie. Orzeźwienia dodaje posiekana natka pietruszki, a wszystkie smaki łączy kremowy jogurt naturalny.
Sałatka z awokado i jajkem bardzo dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, jak również na domowych imprezach czy po prostu jako zdrowa kolacja na co dzień. Zachęcam Was do wypróbowania tej witaminowej i odżywczej fuzji smaków 🙂
SAŁATKA Z AWOKADO I JAJKIEM
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 1 duże, soczyste jabłko
- 1 czerwona cebula
- 1 większy ogórek kiszony
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do miski. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do jajek.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Wkładamy do osobnej miski, zalewamy octem, dosypujemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru płynu. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Jabłko (ze skórką) oraz ogórka kiszonego kroimy w grubą kostkę, dodajemy do sałatki. Dorzucamy natkę pietruszki, sól i pieprz. Na końcu wlewamy sos jogurtowy z cebulą. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawimy sałatkę jeszcze na kwadrans, by smaki się połączyły, a następnie podajemy 🙂 Smacznego!
[FM_form id=”3″]