Sałatki

Sałatka, która poprawi Twój humor!

Czy są dania, które mogą poprawić nasz nastrój na dłużej? Oczywiście, że tak! Kluczem jest odpowiedni dobór składników. Zapraszam Was na sałatkę, która skomponowana jest w taki sposób, by poprawić nastrój konsumenta 😉

Długie tygodnie kwarantanny sprzyjają pogorszeniu nastroju. Dlatego chcę Wam zaproponować kilka przepisów na dania, które działają pozytywnie na nasz humor . Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy znacząco potrafi wpłynąć na nasze samopoczucie. Niezbyt dobrym pomysłem jest sięganie w stresie po czekoladę czy inne słodycze. Działają szybko, ale też krótko – chwilę po ich zjedzeniu następuje kolejne “tąpnięcie” i spadek nastroju. Warto sięgać więc po węglowodany złożone, które stopniowo (a nie gwałtownie) podwyższają poziom glukozy we krwi i tym samym nie wywołują skoków samopoczucia. Takie węglowodany złożone znajdziemy m.in. właśnie w warzywach!

W tym wpisie chcę Wam zaproponować sałatkę, która skomponowana jest ze specjalnych składników:

Niesamowicie dobry wpływ na skołatane nerwy mają witaminy z grupy B, natomiast najsłynniejszą witaminą “antydepresyjną” jest witamina D 😁Bogactwo obu tych witamin zapewniają.. ryby!

Kolejną ważną witaminą jest wit. C – nie tylko wzmacnia odporność, ale też poprawia nastrój! Przed nami sezon na bogate w witaminę C warzywa i owoce, a jest ich sporo: papryka, pomidory, czy natka pietruszki.

Oto “pozytywna” sałatka, która świetnie się sprawdzi w roli wiosenno-letniego obiadu:

POZYTYWNA SAŁATKA

Składniki:

  • 1 op. dowolnego makaronu
  • 1 puszka lub słoiczek filetów z tuńczyka w oliwie
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 opakowanie mozzarelli w mini kuleczkach (można też pokroić klasyczną, dużą kulkę)
  • sól do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy.
Pomidorki przekrawamy na połówki, dodajemy do makaronu.
Fileciki z tuńczyka wyjmujemy z zalewy, dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki.
Mozzarellę odcedzamy z zalewy i również wrzucamy do sałatki, a na końcu dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotowe! 🙂

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe