Mocno orzeźwiające połączenie egzotycznych smaków i energetycznych kolorów – to właśnie salsa mango melon! 🙂
W lato nie chce się nikomu gotować, a tym bardziej jeść nic ciężkiego. Mix orzeźwiających owoców i warzyw to właśnie idealne kompozycje na ciepłe dni. Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, w której znajdziemy ogrom tego typu kolorowych pyszności. Tą swoistą sałatkę można schrupać z tortillą, zjeść z chlebkiem pita ale też podać jako przystawkę do mięs z grilla. To ostatnie połączenie ostatnio sprawdziliśmy i wierzcie mi, warto! Dodatkowo okazało się, że salsa najbardziej przypadła do gustu dzieciom.
Zatem śmiało polecam! ..i zmykam pakować się na wakacje.
SALSA MANGO MELON
Składniki:
1 melon (najlepiej miodowy)
2 dojrzałe mango
1 duży, zielony ogórek
garść posiekanej cebulki dymki (zielona część)
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Mango, melona i ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę ciekamy drobno. Wszystko mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Raz, dwa i gotowe! 🙂