Sernik rosa

Klasyczny sernik z rosą (lub sernik rosa) przypadnie do gustu wielbicielom ciast o konsystencji lekkiej, piankowej. Jest to kremowy sernik o wyczuwalnym smaku budyniu waniliowego.

Jak pewnie już wiecie, w kuchni cenię prostotę. Zwykle omijam więc szerokim łukiem przepisy, które wydają się czasochłonne, wybieram te prostsze. Dlatego dopiero niedawno zmierzyłam się z klasyką sernikową, jaką jest sernik z rosą. Wydawało mi się, że to ciasto, które wymaga mnóstwo czasu i uwagi, a i tak nie gwarantuje zawsze udanego finału.

Jednak okazało się, że sernik rosa jest ciastem niezwykle wdzięcznym i mam wrażenie, że ciężko je zepsuć. Piekąc ten sernik byłam mocno zabiegana, w efekcie przypiekłam zbyt mocno część sernikową, przed nałożeniem pianki z białek. Białka nałożyłam za późno, podpiekłam je nieco dłużej, niż było potrzeba a i tak wyszła mi piękna rosa. Smak sernika zdecydowanie wart jest tego całego zachodu! To wypiek dla fanów budyniu i ciast o delikatnej, piankowej konsystencji. Jeśli właśnie takie smaki do Was przemawiają, polecam wypróbować ten sernik. W sieci krąży kilka wersji przepisu, ja inspirowałam się przepisem ze strony Kwestia Smaku. Sprawdziłam i bardzo polecam. Podaję przepis niżej, z niewielkimi swoimi zmianami.

 

SERNIK Z ROSĄ

(przepis na blachę o wym. 25 x 40 cm)

Składniki:

spód – kruche ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

3/4 kostki masła

2 żółtka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg mielonego twarogu (np. z wiaderka)

1 szklanka cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 litra mleka

2 jajka

4 żółtka

1/2 szklanki oleju

pianka bezowa:

6 białek (pozostałych po żółtkach użytych w masie serowej i cieście kruchym)

1 szklanka cukru

 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto kruche ze wszystkich podanych składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na dno blachy (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, można przed rozwałkowaniem schłodzić). Spód dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową:  do misy miksera przekładamy ser, żółtka, jajka, cukier, esencję waniliową. Ucieramy kilka minut, dokładnie mieszając składniki. W osobnej misce mieszamy mleko wraz z budyniami. Powoli wlewamy do masy serowej, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy olej. Powstałą masę (dość rzadką) wlewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika, piekąc przez około godzinę w 175 C stopniach (z termoobiegiem). Sernik będzie upieczony, gdy wierzch się zetnie. Wtedy możemy wyjąć z piekarnika.

W czasie, gdy piecze się sernik, przygotowujemy bezę: w misie miksera ubijamy białka, pod koniec dodając cukier, po łyżce. Pianę wykładamy na upieczony sernik i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C stopni. Pieczemy przez kwadrans. Po upieczeniu sernik wyjmujemy i studzimy np. na blacie kuchennym, czekając aż pojawią się kropelki rosy. Pierwsze krople powinny się ujawnić po około czterdziestu minutach.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.