Ten sernik powstał w momencie, gdy chciałam upiec lekką wersję sernika z brzoskwiniami bez bezy i innych fikuśnych dodatków. Po prostu ser i brzoskwinie – duet doskonały. Oto, co powstało na skutek moich eksperymentów: pyszna kostka sernika z soczystymi owocami w środku.
Lubię serniki z prawdziwego zdarzenia: takie, w których wyraźnie czuć twaróg. Jednak nie lubię ciężkich i “przekombinowanych”. Ten, który właśnie Wam prezentuję, jest właśnie odzwierciedleniem moich sernikowych upodobań: wilgotny ser, przełamany brzoskwiniową nutą, na ciasteczkowym spodzie. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba 🙂
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Przepis na blachę kwadratową 24×24 cm lub na tortownicę o średnicy 24cm
Składniki:
na spód:
150 g ciastek zbożowych
80 g miękkiego masła
na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki (100 ml) śmietanki kremówki 30%
100 g mąki ziemniaczanej
300 g brzoskwiń z puszki
Wykonanie:
Ciasteczka rozkruszamy na drobny piasek. Mieszamy z masłem i rozprowadzamy równomiernie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 C stopni przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Moc piekarnika zmniejszamy do 170 C.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Do misy miksera wkładamy składniki na masę serową: twaróg, jajka, cukier i kremówkę. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu, cały czas ubijając, dosypujemy stopniowo mąkę ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser i wsypujemy pokrojone brzoskwinie. Całość ostrożnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na spód i pieczemy w temp. 170 C stopni przez godzinę.
[FM_form id=”3″]