Pierogi z bobem i serem to przepyszny sposób na bób 🙂 Czy nie wiecie, że pierogi są najpyszniejszym wynalazkiem na świecie?! Na pewno wiecie! Skoro już wiecie, to z bobem i serkiem spróbujcie, a pistacji na posypkę nie żałujcie! Poznacie niesamowity i smakowity zielony przysmak niepospolity 😉
Wzięło mnie na rymy częstochowskie, to chyba przez tę falę upałów, która nas niedawno nawiedziła. Jak to zwykle bywa, upały minęły na czas nadchodzącego mojego urlopu, a powrócą wraz z jego zakończeniem.
Skoro lato zagościło u nas już na dobre, to uznałam, że najwyższy czas rozpocząć serię przepisów na lekkie obiady, które zawierają warzywa i owoce sezonowe. Te, które rosły nie aż tak daleko nas i które nie miały setek kilometrów do pokonania, by trafić na nasz stół. Takie właśnie produkty są najmniej naszpikowane chemią, zaś pełne są odżywczych substancji.
Pierogi z bobem? Jak najbardziej!
Na czele mojego prywatnego, osobistego przeglądu wakacyjnych darów lata kroczy dumnie pan BÓB. Jego napięty brzuszek prawie pęka z dumy i słusznie, bo ma do niej powody! Przede wszystkim jest bogaty w białko, które z powodzeniem może konkurować z białkiem zwierzęcym, możemy się więc nim najadać zamiast mięsa. Nie tylko białko wypełnia te małe fasolki – jest tam również sporo kwasu foliowego, potasu i błonnika.
Powitajmy zatem w naszych kuchniach bób z iście należnym mu szacunkiem! Pamiętajmy, by nie rozgotowywać niemiłosiernie długo tych uroczych, zielonych fasolek, bo jak się będą nam rozpadać na miazgę to niestety znak, że straciły w gotowaniu wiele ze swoich dobroczynnych składników. Bób gotujemy króciutko, można nawet to zrobić na parze.
Farsz z bobu do pierogów
Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, by poświęcić chwilę na obieranie ze skórek pół kilograma bobu. Warto się poświęcić, włączyć jakąś dobrą muzyczkę i przytupując wesoło nóżką rach-ciach pozbawić zielone ziarenka skórek. Później pójdzie już z górki: ziarna zmielić, serek dodać, wszystko wymieszać, doprawić. Zagniatanie ciast na pierogi trwa niepostrzeżenie, kiedy jednocześnie wyśpiewujemy swój ulubiony hit lata – sprawdzone info!
Zatem do dzieła, moi dzielni wielbiciele bobu! Dajmy mu szansę zaistnieć w porze obiadowej, w tej jakże przyjaznej postaci 🙂 Jeśli szukacie innych przepisów z bobem w roli głównej, zerknijcie też na ten przepis – kasza pęczak z pesto i bobem.
PIEROGI Z BOBEM I SEREM, POSYPANE PISTACJAMI
Składniki:
na farsz
500 g ugotowanych i obranych ziarenek bobu
300 g serka/twarożku naturalnego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki mielonego kminku
na ciasto
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
na omastę
rozpuszczone masło
obrane pistacje
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz: bób mielimy (np. w maszynce do mięsa) na gładką masę. Dodajemy serek (ja użyłam naturalnego homogenizowanego) oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Odkrawamy kawałek, rozwałkowujemy na płaski placek. Wykrawamy szklanką okręgi. Na środek każdego okręgu dajemy po 1/2 łyżeczki farszu. Każdy okgrąg dokładnie zalepiamy, łącząc brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
W rondelku rozpuszczamy masło. Pistacje rozgniatamy (np. dociskając łyżką). Pierogi wykładamy na talerz, polewamy masłem i posypujemy rozgniecionymi pistacjami.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]