sos z rabarbaru do grilla
Przepisy Sosy

Sos z rabarbaru do grilla

Sos z rabarbaru to drobny dodatek, który potrafi znacząco wpłynąć na jakość dania głównego. Szczególnie polecam Wam ten sos do dań z grilla. Właśnie rozpoczyna się sezon zarówno rabarbarowy, jak i grillowy, więc warto połączyć dwie przyjemności 🙂

Sos rabarbarowy ma słodko- kwaśny smak. Gęsty, mocno rabarbarowy i aromatyczny sos będzie stanowił zdrowszą alternatywę do gotowych sosów, ketchupów i innych tego typu dodatków. Jest to propozycja dla wielbicieli intensywnych, owocowych smaków, które tak dobrze pasują do mięs i innych grillowanych pyszności.

Sos z rabarbaru do mięsa

Rabarbar w naszej polskiej kuchni najczęściej przyrządzany jest na słodko, jednak warto odkryć również jego walory smakowe w daniach wytrawnych. Ze względu na charakterystyczny, cierpki smak rabarbar bardzo dobrze komponuje się smakowo w tego typu potrawach. Szczególnie korzystnie wypada w duecie z mięsem.

Sos rabarbarowy do mięs przyrządza się bardzo prosto. Oprócz rabarbaru dodatkami są tutaj: ocet balsamiczny i cukier. Ja dodaję do sosu również jabłka, dzięki którym smak jest jeszcze ciekawszy. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej grillowej okazji. Rabarbar do mięsa pasuje idealnie, możecie to sprawdzić choćby robiąc takie szaszłyki z rabarbarem. Intensywne doznania smakowe gwarantowane! 🙂

sos z rabarbaru do grilla

SOS RABARBAROWY DO MIĘSA

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Rabarbar myjemy, odcinamy liście. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka.

Wszystko wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody oraz ocet. Dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dusimy 20-30 minut na niewielkiej mocy palnika, aż warzywa rozmiękną, a płyn odparuje. Na końcu miksujemy blenderem na gładki sos.

Przekładamy do słoiczków. Podajemy na zimno lub na ciepło, jako dodatek do mięs i dań z grilla.

[FM_form id=”3″]