Moje dzieci, podobnie jak wiele innych, uwielbiają spaghetti bolognese (na bazie mielonego mięsa). Z uwag na fakt, że jednak staram się ograniczać mięso w naszej domowej diecie, przygotowałam dla nich sos do spaghetti bez mięsa. Danie z wielkim sukcesem wkroczyło na nasz stół i weszło na stałe do domowego jadłospisu.
Przygotowałam sos głównie na bazie czerwonych warzyw. Nie mówiłam nic dzieciom, że oto robię sos inaczej, niż dotychczas. Podałam do stołu, zawołałam: “zapraszam na spaghetti!” i z ciekawością obserwowałam, jaka będzie ich reakcja. Okazało się, że sos zdobył uznanie w oczach najmłodszych i co ciekawe, nikt nawet nie zapytał, czy to jest jakiś inny sos. Po prostu dzieci uznały, że skro jest spaghetti, to znaczy że będzie pysznie 🙂 Zatem moja rada: kiedy podajesz coś nowego i masz obawy, czy dzieci zaakceptują ten smak, to nie opowiadaj dzieciom za dużo o nowym daniu – po prostu podaj je bez komentarza. Wtedy jest szansa, że zjedzą bez wnikania w szczegóły 😉
Moje spaghetti wyglądało bardzo podobnie do tego, które znały i to myślę jest też odpowiedź na pytanie, dlaczego nie dopytywały się, czy to jakieś nowe danie. Po prostu usiadły i zjadły.
Spaghetti weganiese, bo tak je sobie nazwałam, jest bardzo proste w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje jakiś kwadrans – no, może do 20-tu minut. Nie wymaga też specjalnych umiejętności i zabiegów kulinarnych, jedynie przydałby się blender. Jeśli masz blender i chcesz się zmierzyć z przepisem, zachęcam Cię do tego gorąco! Być może dzięki temu Twoja rodzina, podobnie jak moja, również polubi i zaakceptuje sos do spaghetti bez mielonego mięsa.
SPAGHETTI WEGANIESE, CZYLI BEZ MIĘSA
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 nieduże marchewki (najlepiej młode)
2 czerwone papryki
500 g sosu pomidorowego (np. z kartonika)
olejdo podsmażenia
1 łyżka ziół prowansalskich (bazylia, oregano)
sól do smaku
oraz:
makaron spaghetti
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone drobno papryki, dalej mieszamy, podsmażając. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie gotujemy makaron spaghetti wg. przepisu na opakowaniu.
Po tym czasie wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy solą i przyprawami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kilka minut, aż sos się zagotuje, a następnie przelewamy zawartość patelni do blendera i miksujemy na gładki sos.
Gotowy sos podajemy z makaronem.
[FM_form id=”3″]
[instagram-feed]