surowka z cykorii
Przepisy Sałatki

Surówka z cykorii do obiadu

Surówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki będzie dużo bardziej korzystny dla zdrowia, niż pomidorów czy papryk napędzanych chemią.

W okresie od listopada do kwietnia trwa sezon na cykorię, dlatego nie przegapcie okazji do tego by spróbować jej w różnych wersjach smakowych. Faktem jest, że cykoria ma gorzki posmak, jednak niech nas to nie zraża. Gorzki smak jest potrzebny w naszej diecie. Więcej na ten temat pisałam przy okazji przepisu na cykorię duszoną. Jeśli jednak goryczka jest dla Was nie do przejścia, jest i na to sposób!

Jak pozbyć się goryczki z cykorii

Oto sprawdzony sposób na to, by złagodzić smak goryczki w Cykorii. Wystarczy przekroić główki cykorii na pół, wyciąć głąb, a następnie moczyć liście przez około 5 minut w 1/2 l. wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżki soku z cytryny. Inną metodą jest ustawienie kolb cykorii głąbem do dołu, w naczyniu z solą na dnie.

Trzeba też pamiętać o tym, by obrać wierzchnie liście.

Sos do surówki z cykorii

Drugim kluczowym elementem, który pozwoli nam zniwelować odczuwalność gorzkiego smaku w surówce z cykorii jest odpowiednio skomponowany sos. Dobrze wpisuje się tutaj sos na bazie miodu. Może to być klasyczny vinegret, ale z dodatkiem łyżki miodu. Słodycz miodu przykryje gorzki smak cykorii.

Surówka z cykorii – baza i dodatki

Najprostsza wersja surówki z cykorii do obiadu to sama cykoria z miodowym sosem vinegret. Cykoria jest na tyle chrupka i soczysta, że naprawdę nic więcej nie trzeba. Zamiast sosu vinegret można dodać łyżkę majonezu.

Jeśli mamy ochotę wzbogacić surówkę o inne dodatki, to warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić go np. marchewką.

Do surówki z cykorii pasują również bakalie, takie jak orzechy włoskie czy rodzynki.

surówka z cykorii do obiadu

SURÓWKA Z CYKORII I JABŁKA

Składniki:

  • 2 kolby cykorii
  • 4-5 surowych brukselek
  • 2 jabłka

na miodowy sos vinegret:

  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Główki cykorii myjemy, pozbywamy się wierzchnich liści. Przekrawamy na pół i wycinamy głąby. Połówki kroimy w paski, a następnie wrzucamy do miski.

Brukselki również myjemy, zdejmujemy wierzchnie, odstające liście. Przekrawamy na połówki, a następnie kroimy w paski. Dodajemy do cykorii, mieszamy i lekko solimy.

Jabłka kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w paski. Dorzucamy do surówki.

W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos, którym następnie polewamy surówkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe