Szarlotka sypana to jedno z najprostszych ciast, jakie można upiec. Propozycja dla osób nie lubiących tracić czasu w kuchni: zamiast zagniatać ciasto, składniki sypiemy bezpośrednio do formy, a reszta już “się zrobi” w piekarniku. Czary mary, nie do wiary 🙂

 

szarlotka sypana

Z szarlotką sypaną pierwszy raz zetknęłam się około 5 lat temu, szukając przepisu na jakieś ciasto bez nabiału. Spodziewałam się wizyty koleżanki, która była mamą karmiącą, a jej dziecko miało alergię na produkty mleczne. Szarlotka sypana nie zawiera jajek, a zamiast masła można swobodnie użyć oleju. Odkryłam wówczas, że ciasta beznabiałowe również potrafią być pyszne 🙂

Jednak niedługo po tym wydarzeniu odkryłam inny przepis na szarlotkę, który tak zasmakował domownikom, że piekłam głównie z tamtego przepisu i szarlotka sypana poszła w odstawkę. Teraz wracam do niej po latach i zajadając kolejny kawałek ciasta mam pewność, że było warto!

Wiele osób piecze szarlotkę sypaną i zauważyłam, że każdy używa tych samych składników, ale w różnych proporcjach. Przedstawiam Wam dzisiaj moją propozycję. Do pieczenia można użyć naprzemiennie oleju lub masła, w zależności od tego, co jest akurat pod ręką. Moja rada: użyjcie mocno kwaśnych i soczystych jabłek, ilość cukru jest dostosowana właśnie do tego typu owoców.

 

SZARLOTKA SYPANA

(przepis na tortownicę o średnicy 24 cm)

Składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej

1,5 szklanki kaszy manny

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

2-4 łyżeczki cynamonu

150 ml oleju (lub 150 gr masła)

 

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki sypkie: mąkę, kaszę manną, cukier z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia mieszamy razem w osobnej misce. Dzielimy na 3 części.

Tortownicę smarujemy masłem. Wsypujemy pierwszą część składników sypkich. Następnie układamy połowę startych jabłek, posypujemy 2 łyżeczkami cynamonu. Sypiemy drugą część suchej masy, wykładamy pozostałe jabłka, posypujemy cynamonem. Na wierzch wsypujemy ostatnią część składników suchych i wierzch polewamy olejem (lub posypujemy masłem, startym na tarce o dużych oczkach). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 50 minut.

 

szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

 

facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktyczny gadżet:

Do podania tej szarlotki niezbędna będzie łopatka. Oczarowała mnie swoim urokiem łopatka do ciasta w kształcie pantofelka o adekwatnej nazwie „Kopciuszek”, z ruchomym obcasikiem.

Łopatka do serwowania ciasta Cinderella marki Philippi jest do kupienia TUTAJ:

lopatka-do-serwowania-ciasta-cinderella-philippi