Szaszłyki z grilla z rabarbarem to moja propozycja dla Was na majówkowy weekend. Są to szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam 🙂
Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! 🙂 Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami warzywno-owocowymi. W tym przepisie takim nietypowym dodatkiem będzie rabarbar. Rabarbar, choć smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi słodyczy. W efekcie mamy proste danie, które smakuje oryginalnie i wykwintnie. Zacznijmy jednak od początku:
Jak zrobić szaszłyki na grilla
Szaszłyk na grilla można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. W moim przekonaniu kluczem do udanych szaszłyków jest odpowiednie zamarynowanie mięsa lub warzyw przed grillowaniem. Jeśli chcesz ograniczać mięso, możesz zastąpić je boczniakami, które wcześniej warto właśnie zamarynować. Szaszłyki warzywne na grilla to również ciekawa i pyszna przekąska, która z pewnością znajdzie wielu wielbicieli. Warzywa, które pasują do szaszłyków grillowych to m.in: papryka, cebula czerwona lub biała, cukinia, bakłażan czy pomidorki koktajlowe.
Szaszłyki na grilla przygotowuje się bardzo prosto: warzywa lub mięso kroimy na nieduże, 3-4 cm kawałki. Można pokroić składniki w dużą kostkę (np. mięso, papryka) lub w plasterki (cukinia, cebula). Tak przygotowane składniki nadziewamy na specjalne patyki do szaszłyków – np. takie, które można dostać w większości supermarketów. Gotowe szaszłyki układamy bezpośrednio na grillu lub na tacce do grilla i podsmażamy, obracając je regularnie.
Do grillowanych szaszłyków warto podać dipy: sos czosnkowy na bazie jogurtu czy na przykład orzeźwiającą salsę z melona. Świetnie się tutaj sprawdzi również sos rabarbarowy. Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem.
Jakie mięso na szaszłyki?
Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego czasu jest na cenzurowanym. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by nie jeść go więcej niż 500 g tygodniowo. Spożycie większych jego ilości grozi ryzykiem wystąpienia cukrzycy i nowotworów, w tym nowotworu jelita grubego, na którego zwykle “pracuje się” latami. Nieodpowiednia dieta to niestety jedna z głównych przyczyn powstawania nowotworów, dlatego musimy o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki.
Z czerwonego mięsa produkowane są także kiełbasy na grilla, więc również warto zamienić je na zdrowsze przysmaki.
Mięso białe wypada na tle czerwonego nieco lepiej. Do białego mięsa zaliczamy drób (indyk, kurczak, kaczka, gęś) a także mięso z królika. Jest to mięso mniej tłuste i zarazem mniej kaloryczne od czerwonego, a przy tym stanowi bardzo dobre źródło białka. Badania dowodzą, że spożycie białego mięsa jest niesie mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory, niż ma to miejsce w przypadku mięsa czerwonego. Nie zmienia to faktu, że również nie należy przesadzać z jego spożyciem. Po mięso warto sięgać nie cześciej, niż dwa razy w tygodniu.
Białe mięso z kurczaka czy indyka bardzo dobrze sprawdzi się właśnie na szaszłyki, ponieważ szybciej się upiecze, niż czerwone. W dodatku zjemy tego mięsa mniej, niż w przypadku porcji kotleta. Plusem szaszłyków jest też fakt, że przetykamy mięso warzywami,. Stwarza to okazję do tego, by zjeść solidną porcję witamin podczas takiego posiłku pod chmurką.
Co na szaszłyki z grilla?
Szaszłyki na grilla to szybki i ciekawy pomysł na przyrządzenie smacznego posiłku. Pamiętajmy, że oprócz mięsa możemy wykorzystać do ich przygotowania naprawdę szeroką gamę warzyw. Ciekawym pomysłem są również szaszłyki owocowe.
Podsumowując przedstawiam poniżej listę zdrowych i smacznych składników, z których można przyrządzić szaszłyki na grilla:
- mięso drobiowe
- grzyby: boczniaki, pieczarki
- warzywa: cukinia, pomidorki koktajlowe, bakłażan, cebula, czosnek, oliwki, szparagi, cykoria, ziemniaki, seler, kukurydza, papryka, rabarbar
- owoce: banan, ananas, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, arbuz
SZASZŁYKI Z GRILLA Z RABARBAREM
Składniki:
- 350-400 g mięsa drobiowego (z piersi kurczaka lub indyka)
- 2 duże, czerwone papryki
- 2 łodygi rabarbaru
marynata:
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy z białych błonek i chrząstek. Kroimy na 3-4 cm kawałki.
W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę.
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy ją w kwadraty o podobnej wielkości, co mięso. Łodygi rabarbaru również kroimy na kawałki.
Przygotowujemy szaszłyki: na patyk nadziewamy kolejno: kawałek mięsa, rabarbaru oraz papryki. Powtarzamy tę czynność 3 razy, tak aby wypełnić niemal cały patyczek. Pozostawiamy odrobinę luzu na początku i na końcu szaszłyków, by można było swobodnie trzymać za obie końcówki.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu, uprzednio kładąc je na tacce. Często obracamy w trakcie pieczenia, by nie doprowadzić do przypalenia. Po około 20-30 minutach szaszłyki będą gotowe.
Podajemy z wybranym sosem. Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]