Zgromadź warzywa, które smętnie czekają na swój czas w Twojej kuchni i przyrządź z nich pyszny, szybki obiad! Kuskus z warzywami to prosty pomysł “ostatniej szansy” na wykorzystanie kilkudniowych warzyw.
Są takie dni, gdy kompletnie nie mam ochoty na gotowanie, mimo że bardzo to lubię.
Też tak masz?
Często w ciągu dnia nie mam więcej niż 30 minut na to, by zrobić obiad.
Też to znasz?
Bywa, że w mojej kuchni jakaś cukinia czy papryka nie może się doczekać na swoją kolej, powoli więdnąc w pojemniku na warzywa.
U Ciebie też to się zdarza?
Jeśli odpowiedziałaś choć raz: TAK, to mam dla Ciebie proste rozwiązanie, które u mnie zawsze się sprawdza: miej w swojej szafce pod ręką paczuszkę kaszy kuskus. Jak zapewne wiesz, robi się ją ekspresowo, a dania z jej dodatkiem są sycące, więc idealne na szybki obiad czy lunch.
Do tej kaszy wystarczy dodać warzywa – tak naprawdę dowolne! Oraz opcjonalnie kawałek podpieczonego sera i już mamy urozmaicony, zdrowy i kolorowy obiad, który doda nam energii do działania. Prosto i pysznie 🙂
KUSKUS Z WARZYWAMI I SEREM HALLOUMI
Składniki:
- 1 papryka ( u mnie żółta)
- 1 cukinia
- ok. 100 g białej kapusty (u mnie ćwiartka małej główki)
- 1 cebula
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 op. sera Halloumi (220 g)
Wykonanie:
Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem, tak by pozostał 1 centymetr nad powierzchnią. Odstawiamy do napęcznienia.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę siekamy drobno, dodajemy do cebuli. Dolewamy sos sojowy, mieszamy.
Paprykę i cukinię kroimy drobno i dodajemy do warzyw na patelni. Dusimy pod przykryciem kolejne 5-6 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Ser Halloumi kroimy w grube plastry. Na suchej patelni lub na patelni grillowej podpiekamy z dwóch stron każdy plaster, do zrumienienia.
Warzywa z patelni mieszamy z kaszą kuskus. Gotową mieszankę przekładamy na talerze lub do półmiska, dodając podpieczone plastry sera Halloumi. Można dodać też inne świeże warzywa, takie jak: pomidor, ogórek, awokado, roszponka, rukola i inne – kto co lubi 🙂
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]