Szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend? Ten wypiek zaskoczy Cię intensywnością smaku. Chrupiącą tartę rustykalną ze śliwkami warto wypróbować zwłaszcza teraz, kiedy na straganach mamy świeże śliwki.

Przygotowałam dla Ciebie przepis na wyjątkową, letnią tartę, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Uwierz mi, że ta mieszanka sprawia, że gdy jesz to ciasto, to czujesz, że żyjesz! 😉 Intensywne smaki z soczystą, owocową nutą, na kruchym spodzie.

Jest to tarta rustykalna, więc do jej upieczenia nie potrzebujesz formy. Wystarczy, że zagnieciesz i rozwałkujesz ciasto, a brzegi zagniesz lekko do góry.

TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej, białej (możesz też użyć pszennej)
  • 120 g masła
  •   50 g cukru
  • 100 ml zimnej wody 
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 3-4 łyżki dżemu z pomarańczy ze skórką pomarańczową (lekko gorzki smak)
  • ok. 600-700 g świeżych śliwek węgierek i moreli (pomieszanych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy pozostałe składniki: masło, cukier i wodę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Śliwki i morele myjemy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki. Wkładamy do miski i posypujemy cukrem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blasze na okrąg. Rozsmarowujemy na powierzchni dżem, wykładamy śliwki i morele, zostawiając kilkucentymetrowy margines na brzegach. Posypujemy z wierzchu cynamonem. Brzegi ciasta zawijamy lekko do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C stopni przez 40 minut, aż ciasto się zrumieni.

Smacznego! 🙂

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.