Na pyszne dzień dobry polecają się wytrawne placuszki śniadaniowe z warzyw. Chętnie wyskoczą wprost z piekarnika na Twój stół, by dodać Ci energii od samego rana 🙂

Często robię placuszki w różnym wydaniu, bo to dla mnie prosta w wykonaniu forma podania różnych owoców czy warzyw. Wystarczy pokroić drobno warzywa, dodać jajko, mąkę i gotowe! Ot i cały sekret również i tego przepisu, z którym do Was dziś przybywam. Jest to również nieoceniona metoda na wykorzystanie zalegających w lodówce warzywnych resztek.

W lodówce miałam kawałek ugotowanego kalafiora z dnia poprzedniego. Zmieliłam go przy pomocy praski do ziemniaków. Dodałam utarte drobno marchewki i wkroiłam drobno paprykę, która już wyraźnie zaczęła więdnąć. Z tych składników skomponowałam swoje placuszki, jednak zachęcam Was gorąco do wykorzystywania w tym przepisie również innych warzyw, które akurat macie pod ręką.

Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad i żebraczą kolację.

W myśl tego starego przysłowia, zapraszam Was dzisiaj na królewskie śniadanie, które dostarczy Wam mocnej dawki witamin i energii. Możecie sobie odpuścić kolację, ale śniadania przenigdy nie opuszczajcie. Wasz organizm będzie Wam za to bardzo wdzięczny.

Miłego dnia! Uśmiech do słońca! 🙂

Wytrawne placuszki śniadaniowe

WYTRAWNE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ok. 150 g ugotowanego kalafiora
  • 1 papryka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kalafiora przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i również drobno kroimy.

Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i przyprawę. Dokładnie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nakładamy po łyżce masy, formując płaskie placuszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 20 minut.

Smacznego! 🙂

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.