Przepisy Tarty wytrawne

Tarta z cukinią i peperoncino

 Nadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie.

 

IMG_2699

Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. Przepis oczywiście przetestowałam – pycha! Jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała..

Tym razem wpadłam na pomysł, by te smakowite warzywa umieścić po prostu na kruchym spodzie i upiec tartę z cukinią. Połączenie okazało się trafione w dziesiątkę! Wyszła bardzo smaczna przekąska, chrupiąca i lekka, z wykwintną skorupką z parmezanu.. a wszystko dzięki Agnieszce. Dziękuję!!! 🙂

TARTA Z CUKINIĄ I PEPERONCINO

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

130 g masła

1 jajko

½ łyżeczki soli

kilka kropel oliwy

Farsz:

3 średniej wielkości cukinie

3 papryczki peperoncino

50 g tartego parmezanu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy, siekamy i zagniatamy. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę, po czym wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę, uprzednio skropioną oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tartę dziurkujemy widelcem i zapiekamy w piekarniku przez 5-7 minut.

Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wiórki przekładamy na durszlak, solimy i odstawiamy na około 20 minut, by cukinia puściła sok. Po tym czasie lekko ją wyciskamy i wykładamy na podpieczony spód tarty. Papryczkę peperoncino kroimy na bardzo drobne kawałki i kładziemy na cukinię. Wszystko posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku jeszcze przez pół godziny.

 IMG_2710

 IMG_2714

IMG_2709

[instagram-feed]