Nadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie.
Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. Przepis oczywiście przetestowałam – pycha! Jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała..
Tym razem wpadłam na pomysł, by te smakowite warzywa umieścić po prostu na kruchym spodzie i upiec tartę z cukinią. Połączenie okazało się trafione w dziesiątkę! Wyszła bardzo smaczna przekąska, chrupiąca i lekka, z wykwintną skorupką z parmezanu.. a wszystko dzięki Agnieszce. Dziękuję!!! 🙂
TARTA Z CUKINIĄ I PEPERONCINO
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
130 g masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
kilka kropel oliwy
Farsz:
3 średniej wielkości cukinie
3 papryczki peperoncino
50 g tartego parmezanu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy, siekamy i zagniatamy. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę, po czym wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę, uprzednio skropioną oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tartę dziurkujemy widelcem i zapiekamy w piekarniku przez 5-7 minut.
Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wiórki przekładamy na durszlak, solimy i odstawiamy na około 20 minut, by cukinia puściła sok. Po tym czasie lekko ją wyciskamy i wykładamy na podpieczony spód tarty. Papryczkę peperoncino kroimy na bardzo drobne kawałki i kładziemy na cukinię. Wszystko posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku jeszcze przez pół godziny.