Leśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie.
Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na “leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne połacie dzikich kwiatów.
Taka tarta może być rarytasem letniego obiadu albo ozdobą przyjęcia na trawie. Można też spakować ją do plecaka i zabrać ze sobą na wycieczkę, by móc posilić się w trakcie letniej wędrówki.
TARTA “LEŚNA POLANA”
Składniki:
na ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 kostki masła (100 g)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
farsz:
100 g kurek
100 g liści szpinaku, świeżych lub mrożonych
1 ząbek czosnku
2 jajka
100 g serka typu feta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
do smażenia:
2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Pół kostki masła siekamy z mąką i solą oraz jajkiem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty, po czym nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Z pozostałego kawałeczka wycinamy foremką motylki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju, wyciskamy czosnek. Po 2 minutach dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie blanszujemy 4-5 minut. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i studzimy. Dwa jajka wbijamy do osobnej miseczki i rozbijamy widelcem lub rózgą. Mieszamy z przestudzonym szpinakiem i całość wykładamy na ciasto. Kurki myjemy dokładnie i blanszujemy na patelni z łyżką masła przez około 4-5 minut, po czym przekładamy na szpinak. Posypujemy kostkami sera, a na końcu układamy motylki z ciasta. Pieczemy w temp. 190 C stopni przez 15 minut ( do zrumienienia).