Budyń owsiany to lekki pudding, który może być zarówno deserem, jak i pożywnym, lekkim posiłkiem. Bazą owocową są borówki amerykańskie, których mam ostatnio w bród. Jeśli szukasz przepisu na niecodzienne wykorzystanie tych owoców, zrób budyń owsiany! 🙂
Ostatnio bardzo ciekawi mnie temat superfoods, czyli roślin o nieprzeciętnych wartościach odżywczych. To fascynujące, że uważnie dobierając produkty spożywcze, możemy dostarczyć sobie dużo więcej witamin i składników mineralnych niż standartowo w tej samej porcji jedzenia. Bawię się więc superfoodami, dodając je do różnych przepisów. Także i w tym przepisie użyłam kilku z nich: miechunki peruwiańskiej ,surowego kakao i czarnuszki.
Borówka amerykańska – polski superfood
My też mamy swoje, polskie superfoods! Należą do nich zdecydowanie owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, jagody, borówki.. Wszystkie te owoce to skondensowane, duże dawki witamin. Nasyćmy się nimi, póki jest ich czas. W moim przepisie na budyń owsiany główną rolę grają borówki amerykańskie.
Od tego roku jestem szczęśliwą posiadaczką ogródka działkowego, na którym mam 20 krzaczków borówek. Bardzo mnie to cieszy, bo te owoce po pierwsze są smaczne, a po drugie – bardzo wartościowe. Wspaniale działają na wzrok, wpływają na obniżenie ciśnienia, poprawia pamięć i – jak wszystkie owoce jagodowe – działa antynowotworowo.
Budyń owsiany na mleku owsianym
Takie borówki pasują oczywiście do wszelkich koktajli, a także deserów na zimno. Ja jestem fanką wszelkiego rodzaju puddingów i budyniów roślinnych, więc nie mogłam nie przyrządzić takiego właśnie budyniu z borówkami:)
Budyń przygotowałam z płatków owsianych i mleka owsianego. Oczywiście można też użyć innego mleka roślinnego, ale w wersji z mlekiem owsianym wg mnie smakuje najlepiej. Do przepisu można dodać też inne owoce sezonowe. Ważnym składnikiem jest też surowe kakao, bogate w magnez. Taki budyń, nasycony dobroczynnymi składnikami to duży zastrzyk witamin dla naszego organizmu. Robi się prosto, a smakuje bardzo dobrze! Polecam Wam serdecznie zwłaszcza w upalne dni.
WEGAŃSKI BUDYŃ OWSIANY Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 szklanki borówki amerykańskiej
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 2 banany
- 1 łyżka surowego kakao Purella
- 2 łyżeczki suszonej miechunki
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do miski i zlewamy wrzątkiem do wysokości nieco powyżej ich poziomu. Odstawiamy na kwadrans. W tym czasie płatki powinny napęcznieć i wchłonąć płyn.
Przekładamy namoczone płatki do blendera lub miksera. Wlewamy szklankę mleka owsianego. Dodajemy: kakao, cukier, pokrojone na kawałki banany, 1 szklankę borówek oraz czerwonej porzeczki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego puddingu.
Gotowy budyń przekładamy do salaterek. Na wierzchu każdej porcji układamy pozostałe borówki, miechunkę oraz posypujemy czarnuszką.
Podajemy na ciepło lub schłodzone. Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]