Sernik z nerkowców to ciasto bez pieczenia, które zaskakuje smakiem. Mimo, że w składzie nie ma sera, to jednak smakuje prawie jak sernik 🙂 Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na pyszne, świąteczne ciasto, które jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.
Wegański sernik to rodzaj ciasta na zimno, którego głównym elementem jest masa podobna do tradycyjnej masy sernikowej. Do przygotowania takiej masy można użyć nie tylko nerkowców. Znany jest też wegański sernik jaglany – tzw. jagielnik, który robi się z drobno zmielonej kaszy jaglanej. Innym pomysłem jest sernik z tofu. W tym wpisie przygotowałam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych wersji wegańskiego sernika na zimno – z masą z orzechów nerkowca, z dodatkiem mleka kokosowego. To smak podstawowy, który można wzbogacić w miarę potrzeb o świeże owoce – wówczas uzyskamy sernik smakowy, np truskawkowy czy malinowy. Gdy do masy dorzucimy wiórki kokosowe, uzyskamy wegański sernik kokosowy. Możliwości jest wiele 🙂
[FM_form id=”9″]
Można pomyśleć, że to bardzo drogie i ekskluzywne ciasto. Do przygotowania potrzeba dużej ilości orzechów, które przecież do najtańszych nie należą. Jednak w sklepach typu Lidl czy Biedronka można kupić duże paczki takich orzechów w dobrej cenie. By przygotować ten sernik, kupiłam w Lidlu paczkę nerkowców XXL – lubię je za to, że nie są przesuszone, tylko dość miękkie, więc idealne do takiej masy. Tak naprawdę do masy wystarczy jedna taka paczka, która waży 400 g.
Jak zrobić sernik z nerkowców
Mój udawany sernik z nerkowców przygotowałam na spodzie, którego smak wzbogaciłam tak, by kojarzył się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest w nim przyprawa do piernika i suszone śliwki – prawdziwie świąteczne smaki.
By przygotować taki sernik z orzechów nerkowca, nie potrzebujemy piekarnika, ale potrzebny będzie mocny blender. Tak naprawdę cały widz polega na tym, by dobrze zmiksować składniki na spód oraz orzechową masę. Konieczna też będzie lodówka, bo ciasto musi się dobrze schłodzić.
Gorąco Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nawet jeśli nie jesteście na diecie eliminacyjnej. Ciasto jest naprawdę pyszne i jest duża szansa, że zadowoli nawet te najbardziej wybredne kubki smakowe 🙂
Wegański sernik z nerkowców
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
Na spód:
- 120 g płatków owsianych
- 120 g suszonych daktyli
- 50 g śliwek suszonych
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Na masę:
- 400 g orzechów nerkowca
- 5 łyżek miodu (lub syropu klonowego)
- Sok z 1 cytryny
- 100 ml oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (12 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Przygotowujemy spód:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód, czyli: płatki owsiane, daktyle, śliwki, kakao, przyprawę do piernika, olej kokosowy i mleko. Blendujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Nie musi być dokładnie rozdrobniona. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Przygotowujemy masę:
Mleko kokosowe powinno być schłodzone przez noc w lodówce, tak aby oddzieliła się gęsta część.
Orzechy nerkowca zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia przez noc. Jeśli są miękkie, można namaczać krócej, przez 4-5 godzin.
Po namoczeniu odcedzamy orzechy i wsypujemy do blendera lub do misy miksera. Do orzechów dodajemy gęstą część mleka kokosowego, miód, sok z cytryny, cukier z wanilią oraz płynny olej kokosowy. Miksujemy, aż uzyskamy gładką masę, przypominającą masę sernikową.
Gotową masę wykładamy na spód. Ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 5-6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
[FM_form id=”3″]