Gołąbki wigilijne w mojej rodzinie są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i śnieg za oknem.
Dziś rano u nas padał cudowny śnieg. Kiedy wybrałam się na poranny spacer z psem było jeszcze ciemno. Drogę oświetlały mi tylko kolorowe światełka zawieszone na jodłach, pokrytych cienką warstwą świeżego, białego puchu. Było pięknie i nastrojowo. Pomyślałam: chwilo, trwaj! Cieszmy się tym, ze możemy przeżyć w spokoju kolejne święta. Na świecie zawierucha i nigdy nie wiadomo, co wydarzy się jutro. Postanowiłam sobie, że od dziś znów będę starała się bardziej zauważać te drobiazgi, które przynoszą niezobowiązującą, czystą radość: zapach pierników, uśmiech dziecka, blask świecy czy śnieg za oknem. Te momenty, te małe głupotki tworzą właśnie tu i teraz wspomnienia w pamięci naszych dzieci. Dziś te chwile są dla nas ot, codziennością, a jutro będą ostoją i azylem w myślach dorosłych już osób, którym dziś wycieramy nosy i całujemy w miejsce, w które się skaleczyły.
Życzę Wam w te Święta właśnie tej niezobowiązującej radości. Prezentów w postaci cudownych wspomnień, kuszących zapachów i smakowitości na stole. Bądźcie szczęśliwi!
GOŁĄBKI WIGILIJNE Z PIECZARKAMI I RYŻEM
Składniki:
- 1 duża główka białej kapusty
- 300 g ryżu (przed ugotowaniem)
- 1,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- ok. litr bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia
Wykonanie:
Kapustę myjemy, zdejmujemy kilka wierzchnich liści (przydadzą się później) i wykrawamy głąb, ewentualnie obkrawamy go dookoła, przecinając liście wokół niego. Główkę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Mniej więcej po 15-20 minutach zaczną odchodzić od niej pierwsze ugotowane liście. Wyjmujemy je z wody i znów czekamy, aż kolejne się ugotują i będą same odchodzić od główki. Najwygodniej będzie wyjąć główkę kapusty, zdjąć odchodzące liście i znów włożyć do dalszego gotowania. W ten sposób przygotowujemy liście do zawijania gołąbków.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, do zrumienienia. Pieczarki dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do cebuli i dusimy tak około 15-20 minut, doprawiając solą i pieprzem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, nieco przestudzony przesypujemy do miski. Dodajemy pieczarki i dokładnie mieszamy. w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Na środek liścia ugotowanej kapusty nakładamy kopiatą łyżkę farszu. Zawijamy, składając najpierw boki do środka, a następnie rolując od przodu aż do końca. Staramy się, by gołąbki były jak najmocniej ściśnięte i zwarte.
Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy 2-3 liśćmi kapusty. Na liściach układamy gotowe gołąbki. Kiedy wszystkie już są ułożone, zalewamy je bulionem i wierzch znów przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni przez godzinę.
Podajemy na ciepło. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.
[FM_form id=”3″]