Ziemniaki Hasselback są niewątpliwie przepyszne i mogą być fajnym pomysłem na podanie ziemniaków inaczej, niż zwykle. Smakują przy tym wyśmienicie, bo prosta kuchnia jest najsmaczniejsza! 🙂
W kolejnym tygodniu lutego rozpoczynamy tydzień z ziemniakami. To właśnie te najbardziej popularne i bardzo lubiane warzywa w Polsce będą przewodzić moim przepisom w tym tygodniu.
Ziemniaki to niedoceniane warzywa. Uchodzą za tuczące i mało wartościowe. Tymczasem ziemniak sam w sobie wcale nie jest tuczący: 100 gramów gotowanych ziemniaków to około 75 kalorii. Kluczem jest sposób przygotowywania ziemniaków oraz ilość.
By zachować najwięcej wartości odżywczych ziemniaka, należy go wyszorować i upiec lub ugotować bez obierania. Tak też przygotowuje się słynne ziemniaczki, które pewnego dnia podano w jednej ze szwedzkich restauracji.
Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Gdy próbowałam znaleźć informacje o tym, jak powstało to danie, natrafiłam na sprzeczne informacje odnośnie roku, w którym powstało. Generalnie jednak wszystko wskazuje na to, że ziemniaczki te wymyślił kucharz, pracujący w jednej z restauracji w szwedzkiej miejscowości Hasselbacken.
Ziemniaki Hasselback w swej prostocie są genialne: posiadają nacięcia, przez które przyprawy mają szansę dotrzeć do wnętrza ziemniaka i nadać mu więcej aromatu. Dodatkowo, można włożyć pomiędzy te nacięcia np. plastry boczku lub inne dodatki. Ja w moim wpisie chcę Wam zaprezentować najprostszy sposób – po prostu ziemniaki i przyprawy.
By zrobić pieczone ziemniaki Hasselback, wystarczy je dobrze wyszorować, naciąć, nasmarować oliwą i posypać przyprawami, a następnie upiec. Co ważne, ziemniaki pieczemy w skórkach. Dzięki temu zachowują one najwięcej wartości, bo to co najcenniejsze w ziemniaku jest przecież pod skórką. W tym wypadku – pod bardzo apetyczną i chrupiącą 🙂
Z czym podawać ziemniaki Hasselback?
Przygotowując ziemniaki według instrukcji szwedzkiego kucharza, otrzymamy pyszną, chrupiącą przekąskę. Będą to po prostu pieczone, przyprawione ziemniaki, które dobrze jest podać w towarzystwie innych dodatków, by uzupełnić danie i uwydatnić jego walory.
Pieczone ziemniaki będą się dobrze komponować z sosami, np. sosem Tzatziki lub z sosem jogurtowo-czosnkowym. Lubię też ziemniaki Hasselback w towarzystwie sałatki, np. z gotowanego buraka, fety i rukoli. Tylko trzy składniki, a smak wyśmienity.
ZIEMNIAKI PIECZONE HASSELBACK
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej z odmiany przeznaczonej do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, rozmarynu, oregano, soli
Wykonanie:
Ziemniaki szorujemy (nie obieramy). Ostrym nożem nacinamy każdego ziemniaka, tak jak kroi się w plastry, jednak nie docinamy do końca.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy każdego oliwą przy pomocy pędzelka, a następnie posypujemy mieszanką ziół.
Piekarnik rozgrzewamy do 220C stopni. Pieczemy przez ok. 50-60 minut, aż skórka ziemniaków zrobi się podpieczona. W trakcie pieczenia można obrócić ziemniaki, by równomiernie się przypiekły.