Przepisy

Zjedz pan yorka, czyli wizyta na Expo Sweet 2013

Wczoraj odwiedziłam bodaj najsłodsze miejsce w tym kraju. Targi EXPO SWEET to miejsce, gdzie można podpatrzeć najnowsze trendy w cukiernictwie i lodziarstwie. Cukiernicy chwalą się tu swoimi dokonaniami artystycznymi (bo torty, które tam można oglądać, to już sztuka) i walczą o tytuły mistrzów swego fachu.

W porównaniu do zeszłorocznej edycji, słodkie prace były bardziej różnorodne i moim zdaniem ciekawsze. Zeszły rok zdominowany był przez temat piłkarski, ze względu na Euro 2012. W tym roku m.in. można było zapoznać się z jadalnym Yorkiem i podać rękę tortowej pannie młodej bez głowy, ale za to w pięknej sukni 🙂

Nie pamiętam już, kiedy ostatnio widziałam taką ilość Włochów na metr kwadratowy! Dziedzina lodziarstwa jest przez nich całkowicie zdominowana. Niemal na każdym stoisku z lodami widać było włoski styl. Cieszy mnie to, ponieważ jak dotąd najlepsze lody jadłam właśnie we Włoszech i fajnie by było móc je mieć również w Polsce, na wyciągnięcie ręki, a najlepiej pod domem 😉

Włosi, jak to Włosi: uśmiechnięci, wyluzowani, impreza, impreza! 🙂 Co oni tam wyprawiali..

Zobaczcie sami, oto dzień targowy w fotograficznym skrócie :

 

Zacznę od stoiska Centrum Słodkiej Dekoracji PAN, na którym Pani Katarzyna Weber, zdolna chrześniaczka jednej z moich idolek stylu angielskiego Pani Małgorzaty Weber pokazywała, jak w prosty sposób zrobić kwiaty z karmelu. Nigdy wcześniej nie widziałam tego rodzaju karmelu (kupuje się go w kostkach i podgrzewa). Kiedyś się z nim zmierzę!

karmel1karmel2

karmel5karmel3

Karmelowe ozdoby można robić odręcznie, albo przy pomocy foremek. Robią wrażenie!

karmel4

Zobaczcie torty z tego typu ozdobami. Piękne, prawda?

 

karmel tort1

karmel tort2

 

Czas na lody! Od dzisiaj moimi ulubionymi lodami są te na patyku, robione ręcznie. Przyglądałam się, jak robi się takie lody, jest to bardzo proste. Masę lodową przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki. Gotowe lody polewamy ciepłą kuwerturą, która natychmiast zastyga na lodach.

lody na patyku1lody na patyku3

lody na patyku2

 

Nie mogłam się zdecydować, ktorego loda wybrać i poprosiłam panią, by wybrała jakiegoś dla mnie. Zgadnijcie, jakiego mi wybrała? O smaku wiśniowym! To się nazywa wyczucie potrzeb klienta 😉

lody na patyku4

 

Teraz trochę nowości lodowych prosto z Włoch. Będzie to coś odpowiedniego dla mam, których dzieci nie chcą jeść warzyw. Problem można rozwiązać, podając dziecku takie oto lody:

Zupa pomidorowa w waflu – to jest to!

lody2lody4

Ogórkowa w waflu też nieźle brzmi 🙂

lody1

 

Niech no tylko zakwitną.. lody.

lody3

Może zamiast loda w waflu – lodowy torcik?

lody5

 

Skoro już mowa o włoskich nowościach, czas zaprezentować szaleństwa samych Włochów. Na jednym z lodowych stoisk królował włoski klaun, który robił sobie z ludzi lodowe numery. Uchwyciłam na zdjęciach jedną z jego akcji, jaką było rzucanie lodami prosto do ust konsumenta 😉 Oto i on, gotowy do działania, uzbrojony w kulkę lodów, której nie zawahał się użyć:

klaun1

 

Ustawienie na pozycji, przygotowanie do rzutu..uwaga! kulka leci..

klaun2klaun3

 

..i wpada prosto do ust wybrańca losu:

klaun4

 

To był niezły numer 🙂 Zmieniamy temat i smak. Może czekoladkę?

czekoladki

Na stoiskach związanych z dekoracją ciast – zatrzęsienie figurek cukrowych. Czego tam nie było..

Na przykład taki slodki Jezu..

slodki jezu

 

..stał niewzruszony patrząc na swawole tych frywolnych par:)

slodkie pary

 

Czas na creme de la creme, czyli torty! Prezentowane niżej eksponaty brały udział w konkursie publiczności na najpiękniejszy tort. Zacznę od mojego faworyta:

torty1torty8

To był widok z przodu i z tyłu, niesamowity tort! Dopracowany w każdym szczególe:

torty12torty3

 

torty6torty5

 

torty4

torty2

 

Czas na “Pannę Młodą” – sukiena z lukru plastycznego, buciki z białej czekolady,  kwiatek z karmelu:

tort_suknia1

tort_suknia3tort_suknia2

 

A to już tytułowy jadalny York 🙂 Mordko ty moja!

torty17torty18

Ten tort urzekł mnie prostotą, jest uroczy:

torty22

 

A oto przed Państwem warszawskie dzieło monumentalne:

torty13

mam tak samo jak ty..

torty14

uroczą syrenkę:

torty15

 

Tort “Festa del muertos” jest zrobiony na meksykańskie zaduszki:

torty16

Ten zaś urzeka przepięknymi kwiatami, wyglądają jak żywe!

torty10

torty11

Podwodny, bajkowy świat rybki Nemo:

torty19

Na koniec – królestwo mroźnej pani:

torty20

 

Slabo tu widać białe na białym tle, ale mroźna pani z karmelu jest naprawdę imponująca:

torty21

Wszystkim odwiedzającym przyglądał się ze stoickim spokojem czekoladowy Chopin. Miałam ochotę go polizać 😉

chopin

Już się nie mogę doczekać przyszłorocznej edycji!

 

[instagram-feed]