Babka piaskowa należy do grupy przepisów tradycyjnych, które świetnie wychodzą też w wersji bezglutenowej. Dziś przypominam przepis na ten wypiek, który może zagościć na wielkanocnych stołach właśnie u osób na diecie bezglutenowej. Miąższ babki jest suchy i łatwo się kruszy. Jednak to nie minus ale właśnie jej urok, a dzieci za nią przepadają!

Większość przepisów na babkę piaskową wygląda podobnie: jajka, masło, cukier i najważniejsze: mąka pszenna i mąka ziemniaczana. Można jednak ją upiec tylko z mąki ziemniaczanej i wypiek w żaden sposób nie traci swoich walorów smakowych. Taki właśnie przepis dzisiaj Wam polecam.

Suchy miąższ jest bardzo lubiany przez dzieci, więc zachęcam Was mocno do wypróbowania tego przepisu w nadchodzące Święta Wielkanocne.

Przepis jest też dość prosty w wykonaniu, więc możemy do pieczenia zaangażować dzieci, które z dumą będą później oglądać i próbować swój wypiek na świątecznym stole.

BABKA PIASKOWA BEZGLUTENOWA

Składniki:

  • 300 g mąki ziemniaczanej (2 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • odrobina esencji waniliowej lub aromatu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem przez kwadrans, tak by uzyskać puszystą masę, przypominającą pianę. Dodajemy skórkę cytrynową i esencję waniliową.

Do miski z masą przesiewamy stopniowo mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą.

Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące wlewamy do masy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Formę keksówkę (lub foremkę na babkę) smarujemy masłem, posypujemy mąką kukurydzianą lub wiórkami kokosowymi, przelewamy masę i pieczemy przez 50 minut w temp. 180 C stopni.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Wkrótce startuje kurs online: BEZGLUTENOWA DIETA DZIECIAKA

Zapisz się na listę oczekujących i otrzymaj specjalną zniżkę na start!