Ciasta i Ciastka Przepisy

Babka waniliowo-kakaowa

Babka waniliowo-kakaowa powstała na podstawie przepisu na włoską wersję tego wypieku: ciambellone, a dokładniej na ciambellone variegato al cacao. W oryginalnym przepisie użyto suchych drożdży oraz większej ilości cukru. Ja upiekłam ją “po naszemu”, w klasycznej foremce na babkę. Użyłam świeżych drożdży, jednak nie czekałam aż ciasto wyrośnie (jedynie chwila na rozczyn) i od razu upiekłam. Babka jest naprawdę godna polecenia: wilgotna i aromatyczna, o głębokim smaku kakao złamanym waniliową nutą. Polecam Wam ten przepis do przetestowania w ramach rozgrzewki przed Wielkanocą.

Składniki:

24 g świeżych drożdży (można użyc 16 gr suchych)

3 jajka

150 ml mleka

300 g mąki

300 g cukru

200 g masła (miękkiego)

40 g gorzkiego kakao do wypieków

aromat waniliowy

szczypta soli

1/3 szklanki wody

 

Wykonanie:

Odmierzamy wskazaną ilość mąki i cukru. Z tej porcji odsypujemy ½ szklanki mąki i łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy drożdże. Lekko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn zacznie się pienić.

W misie miksera ucieramy jajka z pozostałą ilością cukru, wanilią i szczyptą soli do momentu, aż masa rozjaśnieje i zwiększy swoją objętość. Dodajemy miękkie masło, ubijamy jeszcze kilka minut. Dodajemy mąkę oraz wlewamy rozczyn i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Jeśli używamy suchych drożdży, pomijamy etap robienia rozczynu.

Z powstałej masy odejmujemy 1/3 jej objętości i przekładamy do miski. W szklance z wodą rozpuszczamy kakao, dokładnie mieszając. Następnie wlewamy kakao do tej części ciasta i ucieramy kilka minut, do połączenia składników.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej białą część ciasta, a następnie ciemną. Możemy delikatnie zamieszać widelcem, aby ciasto ciekawiej wyglądało po upieczeniu.

Nagrzewamy iekarnik do 180C stopni i pieczemy babkę około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy, obracając ciasto do góry dnem. Na końcu możemy posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

 babka waniliowo-kakaowa

pyszna babka waniliowo-kakaowa

babka

 

 

Moje inspiracje:

Przepis pochodzi z książki “Scuola di pasticceria”, pod redakcją Sary Izzi (wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji).

 

facebook

Praktyczny gadżet:

Ta niezwykle wytrzymałą i odporna na zarysowania forma na babkę pozwoli upiec Wam ciasto o niezwykle oryginalnym, fantazyjnym kształcie. Efekt “WOW” gwarantowany! 🙂 Forma do babki Heritage marki Nordic Ware jest do kupienia TUTAJ:

fantazyjna forma do babki

[instagram-feed]