Babka waniliowo-kakaowa powstała na podstawie przepisu na włoską wersję tego wypieku: ciambellone, a dokładniej na ciambellone variegato al cacao. W oryginalnym przepisie użyto suchych drożdży oraz większej ilości cukru. Ja upiekłam ją “po naszemu”, w klasycznej foremce na babkę. Użyłam świeżych drożdży, jednak nie czekałam aż ciasto wyrośnie (jedynie chwila na rozczyn) i od razu upiekłam. Babka jest naprawdę godna polecenia: wilgotna i aromatyczna, o głębokim smaku kakao złamanym waniliową nutą. Polecam Wam ten przepis do przetestowania w ramach rozgrzewki przed Wielkanocą.
Składniki:
24 g świeżych drożdży (można użyc 16 gr suchych)
3 jajka
150 ml mleka
300 g mąki
300 g cukru
200 g masła (miękkiego)
40 g gorzkiego kakao do wypieków
aromat waniliowy
szczypta soli
1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Odmierzamy wskazaną ilość mąki i cukru. Z tej porcji odsypujemy ½ szklanki mąki i łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy drożdże. Lekko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn zacznie się pienić.
W misie miksera ucieramy jajka z pozostałą ilością cukru, wanilią i szczyptą soli do momentu, aż masa rozjaśnieje i zwiększy swoją objętość. Dodajemy miękkie masło, ubijamy jeszcze kilka minut. Dodajemy mąkę oraz wlewamy rozczyn i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Jeśli używamy suchych drożdży, pomijamy etap robienia rozczynu.
Z powstałej masy odejmujemy 1/3 jej objętości i przekładamy do miski. W szklance z wodą rozpuszczamy kakao, dokładnie mieszając. Następnie wlewamy kakao do tej części ciasta i ucieramy kilka minut, do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej białą część ciasta, a następnie ciemną. Możemy delikatnie zamieszać widelcem, aby ciasto ciekawiej wyglądało po upieczeniu.
Nagrzewamy iekarnik do 180C stopni i pieczemy babkę około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy, obracając ciasto do góry dnem. Na końcu możemy posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Moje inspiracje:
Przepis pochodzi z książki “Scuola di pasticceria”, pod redakcją Sary Izzi (wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji).
Praktyczny gadżet:
Ta niezwykle wytrzymałą i odporna na zarysowania forma na babkę pozwoli upiec Wam ciasto o niezwykle oryginalnym, fantazyjnym kształcie. Efekt “WOW” gwarantowany! 🙂 Forma do babki Heritage marki Nordic Ware jest do kupienia TUTAJ: