Burgery wegetariańskie to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych burgerów, których jednak nie deprecjonuję i nie unikam, jeśli tylko są zrobione w domu. Dziś będzie jednak wersja zielona, bo..burery zielone są smakiem nasycone 🙂
To danie dedykuję wszystkim tym, którzy dzisiaj widzą się w roli podmiotu lirycznego w tym wierszu:
Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną,
Na klombach mych myśli sadzone za młodu
Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną
I które mi świeci bez trosk i zachodu.
(Kazimierz Wierzyński “Zielono mam w głowie”)
Kochani zachęcam, gotujcie bób i testujcie, czy będzie Wam smakować zzieleniały z wiosennej radości burger na liściach sałaty i plastrach młodej kalarepy 🙂
BOBURGERY, czyli BURGERY Z BOBU I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
(Przepis na około 12 sztuk)
Składniki:
250 g ugotowanych i obranych ze skórki fasolek bobu
250 g ugotowanych młodych ziemniaków
20 g (mały pęczek) zielonej pietruszki
20 g (mały pęczek) szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
szklanka mleka
½ łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
panierka:
1 jajko
garść mąki
płatki kukurydziane
Wykonanie:
Ziemniaki i bób rozgniatamy jak na puree. Bułkę namaczamy w szklance mleka. Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Opanierowane burgery układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temp. 190 C stopni przez 20 minut. Najlepiej smakują z zieloną sałatą z kawałkami młodej kalarepy, polaną sosem jogurtowym.