Jeśli robisz sałatkę, nie wyrzucaj niepotrzebnych elementów warzyw! Możesz zrobić z nich pyszny bulion, który bardzo przyda Ci się w kuchni.
W okresie świątecznym przez naszą kuchnię przewijają się spore ilości warzyw: składniki do sałatek, zup itp. generują nam sporo warzywnych odpadów. Są to na przykład: niewykorzystane elementy pora, obierki z marchwi, selera, pietruszki.. To nie są wcale rzeczy do wyrzucenia. Możemy bowiem ugotować z nich wywar o intensywnym, głębokim, warzywnym aromacie. Taki bulion warzywny możesz przelać do pojemniczków na lód w kostkach i w ten sposób przygotujesz sobie domowe “kostki rosołowe”, które z pewnością przydadzą Ci się na co dzień do przygotowania różnych dań.
Trzeba jednak pamiętać o tym, by przed obraniem warzywa dokładnie wyszorować szczotką. Skórki z warzyw kryją w sobie mnóstwo dobroczynnych składników, więc naprawdę warto je zbierać.
Niewykorzystane elementy warzywne możemy też zbierać i zamrażać. Gdy uzbiera nam się pokaźna ilość, wtedy warto nastawić bulion. Wspaniały, wartościowy wywar przy tak niewielkim wysiłku to gra watra świeczki!
Ten bulion warzywny, który widzicie na zdjęciu, przygotowałam ze składników, które wymieniam niżej w przepisie. Jednak nie jest to sztywna lista: możecie użyć tego, co akurat Wam zostało. W okresie świątecznym na pewno uzbiera się Wam pokaźna kolekcja ciekawych składników 🙂 Zatem do dzieła!
BULION WARZYWNY
Składniki:
obierki z 4 marchewek
obierki z 2 pietruszek
kawałki selera
obierki z selera
zielone części z 2 porów
ćwiartka czerwonej cebuli
łupina z czerwonej cebuli
trzonek z brokuła
zielone części kalafiora
2 ząbki czosnku w łupinach
5 szt. kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie części warzyw, uprzednio wyszorowane, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 4-5 litrami wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 1- 1,5 h, co uzyskania aromatycznego wywaru. Po ostudzeniu wywar odcedzamy. Można przelać do pojemniczków na lód i zamrozić.
Życzę Wam cudownych Świąt! 🙂