Tarta z gruszkami to moja propozycja dla osób, które szukają niezbyt słodkich, ale pysznych wypieków z owocami. Pod chrupiącą skorupką tego kruchego ciasta kryje się słodkie i aromatyczne nadzienie.
Głównym składnikiem są gruszki, którym towarzyszą rodzynki oraz cynamon. Gruszki same w sobie zawierają wiele słodyczy, więc nie trzeba dodatkowo intensywnie dosładzać ciasta. Z tego względu przepis ten polecam szczególnie osobom, które chcą nauczyć się mniej słodzić. Może właśnie ta tarta pozwoli Wam odkryć, że w cieście nie musi być szklanki cukru, by było ono wystarczająco słodkie.
Tarta gruszkowa – pyszna alternatywa do szarlotki
Jeśli lubicie klasyczne szarlotki, to zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Choć gruszki i jabłka są podobne, to różnią się nieco smakiem w cieście. Jabłka są kwaskowate, a gruszki bardziej słodkie. Jednak to właśnie dzięki tej słodyczy ciasto nabiera charakteru: z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i słodkie.
Znane są różne wersje tarty z gruszkami: z budyniem, szarlotką czy mascarpone. Jednak według mnie te dodatki, choć pyszne, to jednak “zagłuszają” subtelny smak gruszek. Natomiast idealnym partnerem dla gruszek jest ciasto kruche. Jego chrupkość jest tu nie do przecenienia 🙂
Oto mój prosty i sprawdzony przepis na tartę z gruszkami:
TARTA Z GRUSZKAMI
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej (użyłam typ 750, ale równie dobrze możesz użyć klasycznej czy tortowej)
- 160 g masła
- 3 jajka (żółtka)
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody
- odrobina esencji waniliowej
- szczypta soli
nadzienie:
- 800 g gruszek
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 białka (z jajek do ciasta)
do posmarowania:
- 1 jajko
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, będą nam potrzebne przy przygotowywaniu nadzienia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, esencję waniliową, sól, żółtka i wodę. Miksujemy przy użyciu końcówek do ciasta. Można też wymieszać ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy na tartę. Dziurkujemy widelcem w kilku miejscach.
Przygotowujemy nadzienie: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do gruszek rodzynki oraz cynamon. Na końcu dodajemy białka i całość mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy równomiernie na ciasto, które jest w foremce. Wyrównujemy.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na okrągło, przykrywamy nią nadzienie. Wierzch ciasta również dziurkujemy widelcem.
Do osobnej miseczki wbijamy jajko i skłócamy widelcem. Smarujemy nim obficie wierzch tarty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 45-50 minut. Smacznego 🙂
[FM_form id=”9″]