Warzywa i owoce sezonowe w styczniu to głównie produkty z przechowalni, zebranie jesienią. Jednak są też i takie, które w tym czasie nadal rosną w gruncie i ani śnieg, ani mróz im nie przeszkadzają. W tym wpisie podpowiem, po jakie warzywa i owoce warto sięgać w pierwszym miesiącu roku.
W nowy rok wkroczyłam z nowym planem na domową kuchnię: chciałabym spróbować odżywiać siebie i moją rodzinę w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców w Polsce. Zależy mi na tym, by to, co jedzą moi najbliżsi było jak najbardziej zdrowe. Jednocześnie też nie chcę stawać na rzęsach, wymyślać i testować jakieś dziwne produkty i przepisy, bo są modne i uchodzą za zdrowe. Chcę wrócić do korzeni Polskiej kuchni, która od lat bazowała właśnie na kalendarzu sezonowości warzyw i owoców. Kocham polską kuchnię. Cenię ten smak i prostotę, które z sobą niesie. Te nasze, swojskie dania są podszyte zawsze jakąś nutką nostalgii, dobrym wspomnieniem czy smakiem z dzieciństwa. Miło jest korzystać ze znajomych warzyw i owoców, bo mam wrażenie, że czujemy się wtedy naprawdę jak w domu. Przynajmniej ja tak mam.
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
Nie jest łatwo, gdy chcemy jeść w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców w czasach, gdy w sklepach możemy kupić większość warzyw i owoców przez cały rok. Które więc wybrać? Z pomocą przychodzi nam właśnie taki kalendarz sezonowości warzyw i owoców. Jest to lista produktów rekomendowanych do jedzenia w każdym miesiącu roku. Nie chodzi tylko o produkty, które w danych miesiącach zbieramy. Z kalendarza możemy uzyskać też informację, jakie produkty z przechowalni warto jeść. Są przecież warzywa i owoce, które dobrze przechowane są smaczne przez wiele miesięcy. W internecie można znaleźć kilka wersji takiego kalendarza. Ja bazuję głównie na kalendarzu opracowanym w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Kalendarz można przejrzeć tutaj. Po kliknięciu w dany miesiąc wyświetla się nam lista produktów.
[FM_form id=”3″]
Styczeń – na jakie owoce i warzywa teraz jest sezon?
W zimie bazujemy głównie na produktach z przechowalni, które pozwalają nam cieszyć się swoim smakiem niemal cały rok. Poniżej przedstawiam listę z podziałem na warzywa i owoce.
Warzywa sezonowe – styczeń
- ziemniak
- topinambur
- seler (korzeń)
- pietruszka (korzeń)
- marchew
- kapusta biała i czerwona
- cebula
- czosnek
- burak
- fasola
Powyższa lista zawiera produkty, które zebraliśmy latem i jesienią. Odpowiednio przechowane są smaczne nadal w styczniu. Są też dostępne warzywa, które nadal w rosną zimą – niektóre w gruncie, a niektóre w hodowli w zamkniętych pomieszczeniach. Są to:
- jarmuż
- roszponka
- brukselka
- por
- cykoria
- endywia
- pieczarki
Owoce sezonowe – styczeń
W sezonie zimowym sięgamy po produkty zebrane w sadach jesienią. Są to:
- jabłka
- gruszki
- orzechy
Przepisy sezonowe
Jeśli tak jak ja chcesz odżywiać się w zgodzie z sezonowością warzyw i owoców, to koniecznie zaglądaj tu do mnie. Będę publikować przepisy z warzywami sezonowymi w roli głównej. Zachęcam Cię też do założenia własnego segregatora z przepisami, podzielonymi na miesiące. Ja taki segregator prowadzę, nazwałam go: Kalendarz Smaków. Sprawdź, jak zrobić taki segregator z przepisami.
Dołącz też do mojego newslettera, by nie przegapić żadnego przepisu:
[FM_form id=”3″]