Mój poprzedni słodki przepis, ze względu na zawartość likieru, skierowany był raczej do starszych łasuchów. Dzisiaj mam coś specjalnie dla małych!
Te babeczki wymyśliłam, jadąc samochodem. Tak się rozmarzyłam wyobrażając sobie, jak mogłyby wyglądać i smakować, że nieomal nie spowodowałam wypadku.. 😛 Na szczęście obyło się bez strat w ludziach i teraz mogę się z Wami moim pomysłem podzielić 🙂
Te babeczki przede wszystkim smakują dzieciom. Maja po obfitym obiedzie usiadła na przeciwko patery z babeczkami i wpatrując się w nie, oświadczyła: “mamo, jaka ja jestem głodna!” po czym zjadła trzy na raz (zwykle zjada pół ). Połączenie czekolady i pysznego musu brzoskwiniowego wybitnie trafia do dziecięcego podniebienia, jednak nie wprowadzam ograniczeń wiekowych 😉 Każdy może dziś być dzieckiem 🙂
“Dziś pan Andersen cieszy się, bo wszyscy dziećmi stają się”
Pamiętacie, kto to śpiewał? 😉
CZEKOLADOWE BABECZKI Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM
Składniki:
babeczki czekoladowe:
50 gr gorzkiej czekolady
130 ml syropu brzoskwiniowego (ten z puszki z brzoskwiniami)
100 gr masła
150 gr cukru pudru
1 jajko
160 gr mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mus brzoskwiniowy:
350-400 gr brzoskwiń (połowa zawartości puszki)
1 galaretka brzoskwiniowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: podgrzewamy wodę w garnuszku, do niego wkładamy miseczkę z połamaną czekoladą, wlewamy do niej syrop brzoskwiniowy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Studzimy.
W osobnej misce miksujemy blenderem odcedzone brzoskwinie z puszki. W 1/3 szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy z brzoskwiniami i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i jeszcze chwilę ucieramy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę z syropem i dalej miksujemy. W osodnej misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsypujemy do ucieranej masy i mieszamy tylko do połączenia składników (można wymieszać łyżką). Do foremek na babeczki wkładamy papilotki i nakładamy ciasto do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy w temperaturze 175 C stopni przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka
Kiedy babeczki ostygną, ostrym nożem wycinamy w nich dołeczki (w kształcie stożka) i nakładamy do nich łyżeczką stężały mus brzoskwiniowy. Dekorujemy kolorową, cukrową posypką.
Można też przygotować wersję z polewą czekoladową:
Moje inspiracje:
Korzystałam z przepisu na babeczki czekoladowe ze strony “ArtKulinaria”, jednak wprowadziłam kilka swoich modyfikacji.