Bezglutenowe ciasto z buraka nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smakuje jak klasyczny, czekoladowy “murzynek”. Przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasto czekoladowe bez glutenu i bez laktozy, ale za to z dodatkiem warzyw 🙂
Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! 🙂 Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe, którego bazą są właśnie gotowane buraki.
Ciasto z buraka bezglutenowe
Mój murzynek powstał z mąk bezglutenowych: owsianej i ryżowej, jednak jeśli nie potrzebujesz wypieku bezglutenowego, to możesz użyć równie dobrze mąki pszennej.
Ci, którzy są na stałe na diecie bezglutenowej wiedzą, że upiec dobre ciasto bezglutenowe to jest sztuka. Najczęstszy zarzut do wypieków z mąk bezglutenowych jest taki, że są suche. W tym przepisie o odpowiednią wilgotność ciasta zadbały właśnie buraki. Ciasto z dodatkiem buraków jest bardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia, marchewka czy gotowany ziemniak wpływają pozytywnie na konsystencję i wartość odżywczą takich wypieków. Często stosuję takie dodatki i Wam również bardzo polecam przerzucić się na takie “warzywne” ciasta, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki bezglutenowe.
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKÓW
(przepis na formę keksówkę)
Składniki:
- 220 g ugotowanych buraków
- 4 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 60% kakao)
- 50 g mąki owsianej
- 60 g mąki ryżowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
- 2 łyżki oleju (np. kokosowego lub z pestek winogron)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
na polewę:
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- garść migdałów w płatkach (do posypania)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody. Do gotującej się wody władamy miseczkę z czekoladą (woda musi sięgać mniej więcej do 1/3 wysokości miseczki), mieszamy. Po kilku minutach czekolada powinna się upłynnić. Wyjmujemy miseczkę z wrzątku i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.
Buraki miksujemy blenderem na gładką papkę.
W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki suche: obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
Jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i intensywnie ubijamy, aż jajka podwoją swoją objętość. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dalej ubijamy. Dodajemy buraki, nadal ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce składniki suche, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy olej.
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy cukier, kakao i mleko. Intensywnie mieszamy, do uzyskania jednolitej polewy. Zdejmujemy z palnika.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy. Polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.
[FM_form id=”3″]